Jesper Yde Knudsen. Foto: Syddjurs Kommune

Jesper Yde Knudsen. Foto: Syddjurs Kommune

Debat: Skattenedsættelse eller velfærd?

Jesper Yde Knudsen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Syddjurs:

"Et stort flertal i økonomiudvalget har besluttet at søge om tilskud til at nedsætte indkomstskatten i Syddjurs med 0,2 procentpoint, byrådet bliver ikke spurgt.

Ansøgningen er ikke det samme som en beslutning om faktisk at sætte skatten ned, den beslutning skal tages af byrådet, men den viser, at et flertal i økonomiudvalget bestående af bl.a. Claus Wistoft og Ole Bollesen betragter en skattenedsættelse i forbindelse med budgettet som en realistisk mulighed, hvorfor ellers søge?

Regeringen har indført en ordning, der gør at man kan søge om at få dækket en stor del af de manglende skatteindtægter de første år, men fuldt indfaset vil skattenedsættelsen betyde et tab for kommunekassen på ca. 14 mio. kr. om året.

Jeg kan forstå på et interview med Claus Wistoft i Adresseavisen, at han mener, at den fineste form for økonomisk ansvarlighed er dybe nedskæringer på velfærden, som det f.eks. skete i det genåbnede budget, hvor der blev skåret kraftigt på skolerne, daginstitutionerne og på ældreområdet.

Læs også: Wistoft: Stort borgerligt valgforbund helt naturligt

Med en skattenedsættelse vil der fremover blive rig lejlighed til udvise den slags økonomisk “ansvarlighed”.

I Enhedslisten mener vi tværtimod, at økonomisk ansvarlighed er at udføre tæt styring, forebyggelse og tidlig indsats, så man netop undgår dybe nedskæringer på velfærden.

Så længe, der desperat mangler voksne i daginstitutionerne, ansatte i ældreplejen og bedre forhold for børnene på vores skoler mener vi ikke at det giver mening at overveje en skattenedsættelse i Syddjurs."

Publiceret 23 August 2020 14:30