Christoffer Pedersen (V). Foto: Syddjurs Kommune

Christoffer Pedersen (V). Foto: Syddjurs Kommune

Debat: Velfærd og skattelettelser kan sagtens gå hånd i hånd

Christoffer Pedersen, byrådsmedlem for Venstre, Medlem af Økonomiudvalget:

"Forleden besluttede et flertal i Økonomiudvalget at søge om tilskud til at lave en marginal nedsættelse af indkomstskatten i Syddjurs med 0,2 procentpoint. Det at vi vælger at søge om muligheden for at nedsætte indkomstskatten er dog ikke det samme som at skattelettelsen også bliver en realitet. Det må de kommende budgetforhandlinger afgøre.

Når Økonomiudvalget alligevel traf denne beslutning, så skyldes det, at den socialdemokratiske regering har indført en særligt gunstig ordning, hvor man kan få dækket en stor del af de skatteindtægter man ellers ville have haft, såfremt man sænker skatten.

I de første to år får man således refunderet 90 procent af den manglende skatteindtægt, herefter 85 procent i år 3, 80 procent i år 4 og 75 procent i år 5.

Det vil altså sige, at hvis vi vælger at nedsætte kommuneskatten i Syddjurs - som er Region Midtjyllands tredjehøjeste - ja, så vil det give skatteyderne i kommunen ca. 14 millioner kroner ekstra i år 1, og det vil koste kommunekassen ca. 1,4 millioner kroner i manglende skatteindtægter. Almindelig sund fornuft tilsiger vist, at det er et udmærket regnestykke for kommunen, når man samtidig medtager, at en del af skattelettelsen vil gå til øget efterspørgsel i kommunens butikker, og derved af anden vej skabe omsætning, arbejdspladser og skatteindtægter til kommunen.

Ikke overraskende har Jesper Yde Knudsen fra Enhedslisten i Lokalavisen allerede været ude med den sædvanlige rituelle stammedans og råbt ”velfærd eller skattelettelser?”. Som om at der er en eller anden modsætning imellem, at borgerne får lov til at beholde lidt flere af deres penge, og så at vi sikrer en god velfærd. Det er selvfølgelig helt absurd. Men det er jo ikke overraskende, da Enhedslistens ideologiske ståsted tilsiger, at befolkningen skal have mindst mulig indflydelse på egen hverdag. Men mon ikke borgerne er mindst ligeså dygtige som Jesper Yde Knudsen til at disponere over deres egne tjente penge.

Læs også: Debat: Skattenedsættelse eller velfærd?

I Venstre er holdningen, at vi skal have muligheden for også at diskutere skattespørgsmålet i de kommende budgetforhandlinger. Ikke mindst i lyset af, at kommunens skatteprocent er højere end i de kommuner, som vi normalt sammenligner os med. Og i Region Midtjylland er det kun Samsø og Norddjurs, som har en højere skatteprocent. I Venstre går vi derfor fordomsfrit til de kommende budgetforhandlinger, og er selvfølgelig klar til både at diskutere økonomisk ansvarlighed, velfærd, skat mv."

Publiceret 26 August 2020 16:30