Tommy Bøgehøj. Arkivfoto

Tommy Bøgehøj. Arkivfoto

Debat: Nej til ufinansierede velfærdsløfter - ja til et løft af den nære velfærd

Tommy Bøgehøj (C), Ebeltoft, Syddjurs Byråd:

"De sidste dage har repræsentanter for Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet været ude og overbyde hinanden på velfærdsløfter i det kommende Budget 2021 for Syddjurs Kommune. Ingen af dem har anvist, hvordan de vil finansiere så meget som en enkelt krone hertil, tværtimod har de taget afstand fra den oplagte mulighed, der foreligger netop i år, hvor regeringen kæmper med corona- problematikken.

Den socialdemokratiske regering har lavet en hjælpepakke, som kommuner med høj skat kan søge om bidrag fra - til at nedsætte skatten, for derved at øge dynamikken i lokalsamfundet og skabe flere lokale arbejdspladser.

Kort fortalt betaler staten over en 5 års periode 80 procent af 'det tabte skattebeløb'. Det betyder, at hvis Syddjurs nedsætter skatten med 0,2 procent point tilføres Syddjurs borgere over de 5 år 70 mio. kroner, kommunen bidrager med de 14 mio. kroner, mens staten bidrager med resterende 56 mio. kroner.

De 70 mio. kroner til Syddjurs borgerne vil blive brugt til forskellige former for forbrug og en stor del heraf til de lokale forretninger og håndværkere, det skaber arbejdspladser og øgede skatteindtægter, som langt vil overstige de 14 mio. kroner, som kommunen i første omgang investerede i hjælpepakken.

Den øgede skatteindtægt kan kommunen bruge til øget kommunal velfærd, men de samlede 70 mio. kroner går direkte til den nære velfærd, hvor borgerne selv kan bestemme, om de vil købe ekstra rengøring, økologisk mad osv.

Denne løsning med den nære velfærd, hvor borgerne selv bestemmer, behager ikke de socialistiske partier, da de jo ved bedst, hvad der er bedst for borgerne, så må tabet af arbejdspladser og øget skattegrundlag lide.

Konservative går til budgetforhandlingerne for at øge den nære velfærd med 70 mio. kroner og bruge de øgede kommunale skatteindtægter til at underbygge tilflytningsstrategien af unge familier, det betyder at udbygge og vedligeholde børnehaver og skolerne samt arbejde for at udbygge erhvervsrelaterede projekter inden for bl.a. turisme og kultur for hermed at skabe arbejdspladser, men også øge kommunens attraktionsværdi for turister, tilflyttere og ikke mindst kommunens egne borgere."

Publiceret 31 August 2020 12:30