Niels Gyldenlund Mikkelsen. Foto: Lars Norman Thomsen

Niels Gyldenlund Mikkelsen. Foto: Lars Norman Thomsen

Debat: Lederens brøler (- svar til Gyldenlund)

Niels Gyldenlund Mikkelsen, byrådsmedlem (S)

"Det er svært at vurdere, hvad man som politiker skal gøre, når en chefredaktør begår en brøler. Pressens frihed er ukrænkelig og det er vigtigt, at den og politikerne kan tale sammen. Men på den anden side skal pressen heller ikke lave politik - det skal den lade borgerne og politikerne om. En chefredaktør er selvfølgelig borger som alle andre, men i regi af sin redaktørstilling bør man ikke bruge sin magt over spalterne til at føre politisk kampagne.

Netop dette gør Lars Norman Thomsen i sin seneste leder, “En durkdreven Kirstine Bille”. Her taler han om to opsigtsvækkende begivenheder fra de seneste dage: byrådsperiodens første partihop og de netop overståede budgetforhandlinger. I sin omtale af den sidstnævnte glemmer han dog komplet at nævne borgmesterpartiet, borgmesteren eller gruppeformanden, Michael Stegger. Et samarbejde kræver vilje fra alle involverede parter, men det var ikke mindst Socialdemokratiets skyld, at forhandlingerne var så brede i så lang tid, som de var og at budgettet blev så godt og økonomisk ansvarligt, som det blev.

Det kommende valg kommer ikke til at stå mellem to personer. For ulig amerikanske traditioner - som Lars Norman Thomsen utvivlsomt følger tæt i denne tid - så er danske valg ikke præsidentvalg. Slet ikke de lokale. Valget kommer til at stå mellem en række dygtige kandidater og deres ideologier og værdier. Socialdemokratiet kommer til at gå til valg på kernevelfærd, samarbejde og dialog og vi peger selvfølgelig på Michael Stegger, der er kommunens bedste debutant nogensinde, hvis man ser på stemmetal. En yderst værdig udfordrer til de to erfarne gruppeformænd fra SF og Venstre.

Valget skal besluttes af vælgerne til valget, ikke forsøges afgjort på forhånd af pressen. Og selvom en chefredaktør i sin leder bør og skal brøle, så bør han eller hun forsøge at undgå brølere."

Se lokalredaktørens svar til Niels Gyldenlund Mikkelsen i Lokalavisen. "Har Socialdemokratiet glemt kommunalvalget i 2009?"

Svar til Niels Gyldenlund fra Lars Norman Thomsen:

Tak for dit indlæg.

Selvfølgelig er det vælgerne, der suverænt afgør, hvem der skal sidde på de 27 stole efter næste kommunalvalg i november 2018. Og vælgerne kan vende op og ned på alle forudsigelser og spådomme - heldigvis for det.

I Syddjurs historien har vi haft et enkelt valg, der nærmede sig et præsidentvalg. Nemlig det første i 2005, hvor duellanterne var daværende Rønde borgmester Vilfred Friborg Hansen (S) og daværende Rosenholm borgmester Richard Volander (V).

Valget faldt ud til førstnævntes fordel. SF fik ved det samme valg blot to mandater. Det gik til nu aføde Bo Fibiger og en endnu ung Kirstine Bille.

Det magede sig således, at sidstnævnte ved konstitueringsforhandlingerne fik posten som formand for Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur. En post hun udnyttede optimalt til at blive ret så suveræn topscorer ved valget i 2009, hvor hun siden endte med at blive borgmester. Hvorfor skal ikke gentages her, men fra da af har der altid været mindst tre kandidater til borgmesterposten i Syddjurs, og det vil der også være i november 2021. I Modsætning til hovedparten af de øvrige 97 kommuner i Danmark.

En til højre og to til venstre. Socialdemokratiet tog forkert bestik af situationen i både 2009 og 2013, men mødte taktisk velforberedte op ved det seneste valg i 2017 og spillede sine kort rigtigt på meget ydmyg og dygtig vis på valgnatten.

Situationen frem mod valget i 2021 er en noget anden, men måske har Socialdemokratiet lært af valgene i 2009 og 2013? Lige nu er skillelinjerne mellem rød og blå side efter budgetdebatten til at få øje på. I øvrigt fører Adresseavisens lokalredaktør ikke politiske kampagner for en eller flere kandidater, men vurderer løbende den politiske situation.

Publiceret 16 October 2020 15:00