Debat: Regning for solcellepark ender hos Nimtoftes borgere

Af Pia og Torben Hansen, Eskebakken 55, Nimtofte:

"Hvorfor skal borgere i Nimtofte betale prisen for en solcellepark, så en godsejer, en advokat og et firma i Vedbæk kan høste fortjeneste?

Læs også: Nimtofte: Hør om solcelleprojekt på Dybdalsgaard

Læs også: 100 hektarer med solceller ved Nimtofte

Læs også: Høring i forbindelse med opstilling af solceller ved Nimtofte

På trods at Nimtofte står over for faldende huspriser og manglende tilflytning, så planlægger Syddjurs borgmesteren at sole sig i grønne fjer på de lokale borgeres regning. Nimtoftes borgere betaler allerede Danmarks dyreste fjenvarmepriser som resultat af et andet fejlslagen 'grønt' projekt.

Vi er selv personligt store tilhængere af at værne om miljøet, og mener det er vores pligt som mennesker at passe på vores planet, men dette skal støttes af økonomisk sunde og gennemtænkte initiativer med behørig hensyntagen til mennesker og miljø.

Nimtofte har ikke haft det nemt og tilbage, står kun vores skønne natur og det forslag, der foreligger vil bringe en ende til dette med solceller helt op til bygrænsen på flere sider – det bør vi som borgere ikke acceptere.

Syddjurs Kommune bør tage den tid, der skal til for at udlægge specifikke områder til solcelleprojekter gennem en velovervejet og demokratisk process. Solceller bør placeres der, hvor de generer mindst og evt. berørte parter skal kompenseres retfærdigt.

Solcelleparker bør ikke spredes tilfældigt over det ganske land. Godsejerne Anne Sophie og Stig Gamborg, støttet af deres investeringspartnere advokat Mogens Nørup-Hansen og fru Birgitte Johanne Nymand, udnyttede deres landbrugsbaggrund til at købe den landbrugspligtig ejendom, Dybdalsgaard, for kort tid efter at forsøge at etablere en solcellepart. Dermed udnyttede de Landbrugsloven på en måde, den ikke var tiltænkt og forsøger at ”snyde” sig til en økonomisk fordel på andres bekostning.

Hvis ejerne af Møllerup Gods vil investere i solceller, kunne disse jo først placeres på godsets jord, så jeg stiller her et spørgsmaal til Anne Sophie og Stig Gamborg fra Møllerup Gods om, hvorfor dette ikke er tilfældet?

Desværre er situationen nok den, at Nimtofte er næppe valgt ved tilfælde, da der er flere lejere i byen end ejere, så rigmændende og politikerne bag projektet regner sikkeret med færre indsigelser og mindre modstand. Dette kombineret med at en høringsprocess under en Corona-bølge med forsamlingsforbud må betragtes som en skændsel for demokratiet.

Strøm fra sol er en del af den danske energiplan, men I modsætning til vindmøller er solceller ikke noget dansk industrieventyr med mange arbejdspladser og overskud på betalingsbalancen.

Kina sidder tungt på meste af produktionen og solceller giver strøm men kun få arbejdspladser. Solceller er ikke længere grøn ideologi men ren forretning. Der er næppe flere skattekroner og arbejdspladser, der lander i Syddjurs Kommune. Men lokalpolitikerne kan brøste sig med at være i forkant med grøn omstilling, som i virkeligheden er sorte rækker af forhastede planer på landsbyernes gravplads.

Projektet er i offentligt høring så indsend dine kommentarer og indsigelse til Syddjurs Kommunes hjemmeside under høringer senest den 27. november."

Publiceret 20 November 2020 10:01