Laila Sortland

Laila Sortland

Debat: Dråben, som fik mig til at blive løsgænger

Af Laila Sortland - Løsgænger i Syddjurs Byråd, medlem af SÆ Udvalget:

"De færreste menige borgere, som ikke er involveret i politik, kender den reelle forskel på partiliste og sideordnet opstillingsliste, men der er en væsentlig forskel, så den der ikke er indviet, sjældent kan gennemskue, hvad der reelt foregår.

Når man vælger partiliste til et kommunalvalg, betyder det reelt, at man fjerner magten fra kommunens vælgere, og bestyrelsen sikrer med anbefalingen af partiliste, den kandidat der til et opstillingsmøde bliver nummer 1 ikke får uønsket konkurrence fra andre på listen.

Dette uanset om nummer 1 på listen får de færreste stemmer.

Nummer 1 vil selv med de færreste stemmer overtage resten af listens stemmer som den første. Også selvom nummer 2 eller nummer 4 på listen har flere eller endog væsentligt flere stemmer end nummer 1.

Altså - når man kører partiliste, freder en mindre gruppe af medlemmer der er mødt op til opstillingsmødet den de vælger som nummer 1. Og borgerne kan ved kommunalvalget næste år, stemme nok så meget personligt på en anden kandidat, for denne vil i givet fald aldrig have en reel chance på trods af flest stemmer - med mindre kandidaten selv får de 900 personlige stemmerm der skal til for at vinde sit eget mandat.

Altså ved DF’s opstillingsmøde lagde bestyrelsen ud med, at de ønskede partiliste, hvilket i øvrigt ikke er anbefalingerne fra DF’s hovedbestyrelse.

Ved valg af sideordnet liste, som er det demokratiske valg, hvor kommunens personlige vælgere har magten til at stemme på den, som de ønsker og mener skal have et mandat.

Her vil kandidaten, uanset placeringen på listen beholde sine egne stemmer.

Og vil i det tilfælde, at kandidaten får flere personlige stemmer en nummer 1 på listen være den første til at få listestemmerne.

Ved sidste valg stod jeg som nummer 2 på listen, men fik alligevel de fleste personlige stemmer, så postulater om, at jeg skulle være sur over min placering på listen er noget regulært vås.

Det er den demokratiske model, der anbefales og ikke partiliste. Og det var dette første træk, der henleder opmærksomheden på kuppet.

Når man som lokalformand påberåber sig demokratiet og folkestyret, bør man selv efterleve det, i stedet for at vælgernes stemme tilsidesættes.

At en bestyrelse og en lokalformand vil forsøge at camouflere fakta, er jo noget skræmmende.

Til gengæld kunne jeg jo så takke dem for, at de skubbede godt på, så jeg tog den beslutning, jeg længe har tumlet med, nemlig at forlade Dansk Folkeparti, som ellers har været mit hjerteblod i mange år."

Publiceret 25 November 2020 13:00