Debat: Coronaudgifterne og 'dræning af sumpen'

Af Steen Møller, Strandgårdshøj 21, Ebeltoft - medlem af Venstre Syddjurs:

"Som det fremgår af Adresseavisen 25. november, er Danmark i top med 95.000 daglige test for corona, så kom ikke og sig at Danmark ikke tager coronatruslen dødsens alvorligt. Frygten for denne dødbringende virus bliver imidlertid opfattet meget forskelligt – mange er nærmest ligeglade og gør intet for at beskytte sig, medens mange andre nærmest ser coronaen som et besøg af manden med leen. Sådan er vi mennesker jo så forskellige.

Statistik er ofte god at få forstand af, og her er nogle få tankevækkende tal:

  • Gennemsnitsalderen for de ca. 700 døde coronaramte her i Danmark er 82 år og rammer som regel mennesker og især mænd, som også har flere andre skavanker.
  • Normalt dør der hvert år mellem 1500-2000 mennesker af almindelig sæsoninfluenza, men i år er sæsoninfluenzaen nærmest usynlig eller udryddet.
  • Hertil kommer, at flere end normalt nu dør af hjertekar-sygdomme, ensomhed, selvmord, for sent behandlet kræft eller af andre sygdomme.
  • Så nettoeffekten af coronaen må formodes at ligge noget under de 700 især ældre mennesker, som nærværende læserbrevsskribent for øvrigt også tilhører.
  • En coronatest koster ca. 1000 kroner – altså p.t. daglig kr. 95 millioner, eller på årsbasis omkring svimlende kr. 35 milliarder, svarende til små 50 millioner kroner pr. corona dødsfald, med forbehold for at der stadig er en måned tilbage af 2020, men mon ikke det såkaldte råderum er ved at være opbrugt?

Hertil kommer andre forestående omkostningstunge samfundsopgaver som følge af klima, miljø, flygtninge og migration m.m., så der er bud efter hver en krone, som vi danskere har ”knoklet” for at skrabe sammen. Vi kan derfor nok se i øjnene, at skatte- og afgiftsskruen får nogle gevaldige omdrejninger i den kommende tid, selv om skattetrykket igennem den seneste snes år allerede har befundet sig på sit maximum maximorum, hvorved forstås at selv om skatteprocenter og afgiftssatser sættes op, så kommer der alligevel ikke flere penge i statskassen, idet fx skatteunddragelse, sort arbejde, gør-det-selv og vennetjenester blot stiger i stedet for at lande i statskassen. En momssats på fx 30 % og en marginalskat på 100 % er naturligvis værd at forsøge, men det vil næppe give et øget skatteprovenu. I sandhed, fremtiden ser sort ud, især fordi der med pil opad nok er dobbelt så mange mennesker på jordkloden, som der egentlig burde være – og i den sammenhæng forslår både coronaen og andre kommende pandemier samt krige jo som er skrædder i helvede.

Når det er sagt forstår jeg for øvrigt ikke, hvorfor man nu kaster sig over Inger Støjberg, fordi hun bruger den gode gamle amerikanske metafor ”drain the swamp” – at dræne sumpen – som igennem et par hundrede år har været brugt af talrige amerikanske politikere som fx Roosevelt og Ronald Reagan og Trump. Men det er jo nok især, fordi mange med korttidshukommelse kun har hørt Trump bruge udtrykket og nu forsøger at få mindet om en dysfunktionel Donald Trump til at smitte af på Inger Støjberg. I krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb, men ærlig talt, med alt det både tænkelige og utænkelige rod, som den nuværende regering Mette Frederiksen tumler rundt i i minksagen, så synes jeg egentlig, at udtrykket om at dræne sumpen i denne sammenhæng rammer ganske godt.

Når det er sagt, hvorfor i alverden skulle det være velgørende for Adresseavisen at høre om, hvorvidt der ikke ringer en klokke for, hvad Venstre-gruppen, Wistoft og lokalformanden for Venstre i Syddjurs har at sige om Støjbergs ordvalg i en sag, hvor de fleste normale mennesker blot ønsker en forklaring, medens de ryster på hovedet over den socialdemokratiske regering, som efterfølgende forsøger at gøre en lodret ordre for åben skærm fra statsministeren til blot at være en 'anbefaling' eller en 'henstilling' og i øvrigt dækker sig ind under juridiske fiksfakserier og politisk spin? Skal vi herefterdags ikke tage det for gode varer og stole på det, næste gang statsministeren siger noget, som 'ikke kan misforstås', eller skal vi blot tage det som en venlig og uforpligtende henstilling? Lad nu være med at spille sur og tøsefornærmet, Mette Frederiksen, og vedgå i stedet, at 'minkgate' har været en hundredårs kæmpe skandale."

Publiceret 29 November 2020 14:00