Jesper Yde Knudsen. Foto: Lars Norman Thomsen

Jesper Yde Knudsen. Foto: Lars Norman Thomsen

Debat: Borgmesteren udviser manglende respekt for de mange borgere der har lavet høringssvar til kommuneplanen

Af Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten), Syddjurs Byråd:

"Byrådet i Syddjurs vedtog en ny kommuneplan på mødet d. 16 december. Her foretog borgmester Ole Bollesen en total kovending i sagen om, der skal udlægges en række nye sommerhusområder tæt ved kysten. Det skete med en begrundelse der, efter min mening, afslører mangel på respekt for borgerne i Syddjurs!

På et møde i Økonomiudvalget d. 9. december var der et flertal med borgmesteren for at pille et område tæt ved Holme ud af planlægningen for nye sommerhusområder.

Læs også: Debat: Protester mod nyt sommerhusområde ved Dråby Strand

På byrådsmødet viste det sig, at borgmesteren havde skiftet mening. Han stemte sammen med de borgerlige og de to socialdemokrater Jan Fischer og Christian Haubuff for at beholde området tæt ved Holme inde i kommuneplanen. Faktisk var det borgmesteren selv, der stillede forslaget!

Læs også: Debat: Kommuneplan - vi er som borgere blevet vildledt

Resultatet blev, at området tæt ved Holme alligevel bliver udlagt som sommerhusområde.

Læs også: Flere sommerhuse i Holme?

Da borgmesteren blev spurgt til, hvad der havde fået ham til at ændre mening om udtagelsen af området tæt ved Holme, var hans eneste argument, at han var bundet af en aftale lavet i 2017!

Det, borgmesteren her siger, er, at borgernes høringssvar med kendsgerninger og argumenter er fuldstændigt ligegyldige. Fordi borgmesteren har lavet en aftale i 2017, har hele høringen omkring kommuneplanen været en skueproces, hvor alt var aftalt på forhånd!

Det gælder helt klart placeringen af sommerhusområderne, men kan vi være sikre på, at borgmesteren ikke også har lavet andre aftaler?

Efter min mening er det dybt problematisk, at flere hundrede borgere og lokalsamfund har brugt tid og kræfter på at snakke med forvaltning og politikere og skrive høringssvar i den tro, at argumenter og kendsgerninger faktisk kunne påvirke beslutningerne i byrådet.

Jeg er uenig med dem, der mener, at vi i Syddjurs har brug for en stor forøgelse af sommerhusområderne tæt på kysten og en åbning for at bygge meget store sommerhuse. Men jeg synes selvfølgelig, at det er i orden, at de har en anden mening end mig.

Men det er ikke i orden, når borgmesteren ikke tør argumentere for sine handlinger i byrådet. Og det er direkte uanstændigt, at borgmesteren foregøgler borgerne, at de har indflydelse på kommuneplanen, når tingene åbenbart ikke kan ændres, fordi der ligger en gammel aftale!

Det er manglende åbenhed! Det er manglende respekt for alle de borgere, der har slidt med at lave gode og relevante høringssvar uden at vide, at beslutningen allerede var taget!

Det vil i fremtiden være meget svært for mig at tage borgmesteren alvorligt, når han i skåltaler højlydt lovpriser borgerinddragelse."

Publiceret 18 December 2020 14:33