Foto fra Vibæk Strand. Fotograf: Sanne Larsen

Foto fra Vibæk Strand. Fotograf: Sanne Larsen

Debat: Syddjurs Kommune ødelægger strandengen ved Vibæk Strand

Af Sanne Larsen, Solvangsvej, Ebeltoft:

"Ebeltoft Folketidende har i avisen 23. december, side 8, en artikel under overskriften 'Skilte begrænser store køretøjer'. Overskriften relaterer sig til forholdene ved Vibæk Strand, og da 'ånden nu er sluppet ud af flasken', har jeg lyst til at sige et par ord, som længe har ligget mig på sinde.

Læs mere: Læser: 'Skilte begrænser store køretøjer'

En borger mener, at forbudsskiltet, der betyder max 2 tons, diskriminerer handicap-biler. Dette kan løses med et lille skilt 'handicapbiler tilladt'. Der forefindes på stedet en rampe, så kørestole kan køre direkte ned på stranden

Der synes ikke at foreligge dispensation fra fredningen til benyttelse af området til uhindret parkering, dvs. at benyttelsen må anses som værende i strid med Ebeltoft-Vig-Fredningen/strandbeskyttelseslinien og reglerne for følsomme kystområder. Og uagtet forbudsskiltet benyttes området jævnligt til parkering af lastbilanhængere og midlertidig anbringelse af containere, for slet ikke at nævne autocamperne om sommeren, som parkerer natten over, selvom der er skiltet med forbudt. En af de største syndere er ejeren af grundstykket: Syddjurs Kommune. Fredningsmyndighedernes afgørelser findes på www.2.blst.dk.

Læs mere: Ulykke: Ung kvinde og 66-årig mand hamrede sammen

Hvis Fredningsmyndighederne vidste, at kommunen hvert forår fortsætter vandaliseringen af det følsomme strandengsområde ved at køre flere læs stabilgrus på, ville der nok blive vrøvl. Indtil kommunen købte arealet, ca. midt i 1980erne, var det netop en skøn strandeng med masser af Mols-fauna (blomster, sommerfugle m.m.), her græssede kreaturer fra Majgården, og lodsejerne havde (og har) tinglyst 'fri og uhindret strandret' til området.

Læs mere: Strande: Syddjurs uden Blå Flag i denne sæson

Surfernes biler vejer normalt ikke over 2 tons. Men surferne tiltrækker sig opmærksomhed fra bilisterne, og den dag et kite sejl river sig løs og rammer forruden på en bil, er grundlaget skabt for en grim ulykke. Surferne og kite-surferne kan, som mange allerede gør, benytte Ahl-strand, her er gode parkeringsforhold og ideelle betingelser for udøvelse af sporten. For nogle måneder siden tog vinden magten fra en kite-surfer ved Ahl strand, som blev blæst ind i skoven og kom slemt til skade, men havde det været ved Vibæk Strand, var han blæst lige ud på den stærkt trafikerede vej.

Lad os passe på vores naturområder og stoppe ødelæggelsen af strandengen mere end den allerede er."

Publiceret 29 December 2020 14:00