Debat: Usandfærdig kampagne fra Konservative Syddjurs

Af Jesper Yde Knudsen, byrådsmedlem for Enhedslisten Syddjurs:

DEBAT "Tommy Bøgehøj påstår, at jeg forvansker fakta, men hvilke fakta er det jeg skulle forvanske?

Læs mere: Debat: Jespers Ydes forvanskning af fakta

Tommy Bøgehøj og Kasper Kolstrup Møller påstår begge, at der er indført byggesagsgebyrer for erhvervslivet i Budget 21. Det er jo beviseligt forkert og er overhovedet ikke i nærheden af at være fakta.

Læs også: Debat: Kære Syddjurs Kommune - jeg savner en plan

Nu forsøger Tommy Bøgehøj sig så med, at Budget 21 har gjort byggesagsgebyrerne permanente, det er også noget vrøvl. Gebyrer er der, når de bliver indført og forsvinder igen, når man beslutter sig for at afskaffe dem, der er ikke noget mere eller mindre permanent over byggesagsgebyrerne.

Læs mere: Byggesagsgebyr

Der blev overhovedet ikke ændret i byggesagsgebyrerne i Budget 21. 

Læs mere: Byggesager: Syddjurs næstbilligst i Danmark

Byggesagsgebyrer blev ikke nævnt i beslutningen om Budget 21. Det der kom tættest på er, at vi vedtog, at “der investeres i yderligere bemanding til byggesagsbehandling og planlægning.”

Derudover refererer Tommy Bøgehøj fra budgetforhandlingerne. Det er helt vildt, både fordi det fuldstændigt forkert refereret, og fordi det er et eklatant brud på fortroligheden i forhandlingerne.

Men man behøver ikke at citere fra lukkede forhandlinger for at få mit syn på byggesagsgebyrer, det har jeg også skrevet til Kasper Kolstrup Møller.

Jeg mener ikke, at det er et stort problem for erhvervslivet at betale et beskedent byggesagsgebyr på linje med alle andre borgere. Det mener jeg understøttes af DI’s undersøgelse af erhvervsklimaet i Syddjurs Kommune.

Læs også: Erhvervsliv: Syddjurs skrotter byggesagsgebyr

Da vi stod med Budget 21 og skulle rette op på alle de nedskæringer på daginstitutioner, skoler og på ældreområdet, som bl.a. Tommy Bøgehøj havde været med til at beslutte, var vi ude i nogle meget hårde prioriteringer.

Læs også: Byggetilladelser: Slut med at blive bonnet i Norddjurs

Vi forsøgte så godt vi kunne at mildne nedskæringerne, men måtte hurtigt indse, at der ikke var penge til alt af hensyn til den overordnede økonomi. 

I den situation valgte vi at prioritere delvis genopretning af velfærd og andre initiativer, specielt indenfor den grønne omstilling, fremfor at afskaffe byggesagsgebyrerne for erhvervslivet. F.eks. afsatte vi et tilsvarende beløb til at styrke samarbejdet mellem skoler og erhvervsliv, noget som jeg ved betyder meget for erhvervslivet i Syddjurs.

Det var vi fuldstændigt enige om blandt forligspartierne.

Det er helt fair, at Konservative har et andet syn på erhvervspolitik end Enhedslisten, men lad os få en diskussion med argumenter baseret på fakta, det skylder vi borgerne.

Jer er, ærlig talt, noget forundret over specielt dig, Tommy Bøgehøj. 

Når nu byggesagsgebyrerne åbenbart er så vigtig en sag for dig og de Konservative, hvorfor kan du så ikke huske, at det er dig selv der har indført dem for mindre end et år siden? 

Selvfølgelig kan man lave en bommert. Men når du nu fået at vide, at det ikke er rigtigt, at de blev indført med Budget 21, hvorfor undersøger du det så ikke i stedet for at blive ved med at fremture og beskylde mig for at forvanske fakta?"

Publiceret 15 January 2021 09:30