Debat: Der er grænser for vækst - og for motorveje, borgmester

Af Mette Foged, Byrådsmedlem Syddjurs, Alternativet og Jesper Yde Knudsen, byrådsmedlem Syddjurs, Enhedslisten:

"Ole Bollesen mener, at vi kører på autopilot, når vi holder holder borgmesteren, og byrådet fast på de fine ord og visioner om bæredygtighed, vi har vedtaget.

Læs mere: Borgmestre: En motorvej giver nyt liv

Han skriver, at han godt kan forstå Enhedslisten og Alternativets syn på motorveje, men han mener ikke, at motorveje er så slemme - bare man også satser på bæredygtig og kollektiv transport.

Læs mere: Debat: En ny motorvej er gift for den grønne omstilling, Ole Bollesen

Borgmesteren anfører, at der er mange fordele ved motorveje, og det er jo rigtigt, man kommer hurtigt frem, og pr. kørt kilometer er de ganske rigtigt mere sikre end andre veje.

Læs mere: Debat: Slå nu automatpiloten fra Yde og Foged

Men han glemmer at fortælle, hvor mange penge og ressourcer en ny motorvej vil koste, og hvor meget sådan en motorvej vil fylde, specielt hvis man vælger en linjeføring nord om lufthavnen, tæt forbi Rostved.

Det en god ide at erstatte fossildrevne biler med elbiler, men elbiler bidrager også til forureningen, specielt ved fremstillingen. Så det bedste for miljøet er faktisk at få så mange som muligt til at opgive bilerne og bruge den kollektive trafik.

Vi er med på at rigtigt mange mennesker på Djursland fortsat har brug for en bil, men vi må satse mere på kollektiv transport. Den skal være nem, driftsikker og billig, så flere vil bruge den, og vi kan nedbringe afbrændingen af fossile brændsler.

Vi har svært ved at forstå, at det at bygge flere motorveje på nogen måde vil bidrage til den helt nødvendige bæredygtige og kollektive transport, tværtimod.

Vi mener, at det er borgmesteren, der skal slå autopiloten fra og forlade den udsigtsløse blind-vækst vej, der netop nu truer vores planets fremtid.

Det er ikke let, heller ikke mentalt, men vi er nødt til at vælge den grønne vej."

Publiceret 20 February 2021 16:00