Debat: Arne kan gå på pension med sindsro, men hvad med de andre?

Af Britt Bager (V), MF - opstillet i Djurskredsen:

"Det er ærgerligt at læse Leif Lahn Jensens forkerte fremlægning af Venstres tilbagetrækningspolitik i avisen d. 18.01. Venstre og Socialdemokratiet har et langt stykke hen ad vejen stået sammen om at skabe tryghed, klarhed og tilregnelighed om arbejdstagernes sidste år på arbejdsmarkedet.

Debat: Pas på Arne - Venstre kommer efter dig, hvis ...

I reformer af efterlønnen, af tilbagetrækningsalderen og for vilkårene for de nedslidte og de syge, har et stærkt samarbejde over midten været garanten for netop den tryghed. At påstå at kritikken af ’Arne-pensionen’ er et udtryk for at mennesker, der har knoklet gennem et langt arbejdsliv dermed skal knokle sig selv i stykker er fejlagtigt. Leif Lahn skaber derfor mere frygt, end der er grundlag for.

Da Venstre sidst var i regeringen, indgik vi en rigtig god aftale om at forbedre senior-førtidspensionen for netop at hjælpe de nedslidte. Det gjorde vi, fordi vi mener, at det er vigtigt, at nedslidte kan trække sig tilbage, uanset hvilken branche, de arbejder i. Socialdemokratiet var ikke med. Og Arne-pensionen er bestemt ikke nogen god løsning for de nedslidte.

Med slidgigt, smerter og knæproblemer er der håndværkere, der må vente flere år på, at det bliver deres tur, fordi de endnu ikke har de 44 år på deres knæ på et flisegulv, som der nu stilles krav om. Med aftalen om Arne-pension skal man nemlig have været på arbejdsmarkedet imellem 41 og 44 år. Det er givetvis en løsning for de mange ufaglærte, der gik direkte i arbejde efter 9. klasse, men det omfatter ikke tømrerne eller murerne, der først kom i arbejde, da de var 20 år gamle. Og det omfatter heller ikke de mennesker, der arbejder i en branche, som ikke er omfattet af Arne-ordningen eksempelvis sygeplejersken.

Socialdemokratiet har valgt at prioritere at trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet til fordel for dem der faktisk er nedslidte. Det er godt salgsarbejde Leif Lahn er ude i, men Arne-pensionen løser ikke problemerne med at hjælpe de nedslidte eller give mulighed for en værdig tilbagetrækning. Når Venstre kommer i regering igen, bliver det en prioritet. Det er vigtigt for Venstre at dem, der skal planlægge den sidste etape af et langt arbejdsliv kan gøre dette trygt og stabilt."

Publiceret 21 February 2021 12:00