Hjorddrengenes marked er ældst af de eksisterende markeder på Djursland. Arkivfoto.

Hjorddrengenes marked er ældst af de eksisterende markeder på Djursland. Arkivfoto.

Hjorddrengenes Marked i Kolind for 119. gang

Hjorddrengenes marked er suverænt det ældste af de eksisterende markeder på Djursland. I år holdes det for 119. gang.

Af
Af Anette Bonde

Hjorddrengenes Marked i Kolind holdes vanen tro den anden onsdag i september, og det bliver i år onsdag 9. september, at al herligheden foregår i og ved Byhallen i Kolind. Det er helt præcist den 09.09.09, og selve markedet åbner 09.00.
I år er det 119. gang, og markedet er suverænt det ældste af de eksisterende markeder på Djursland.

Startede i Maarup

Markedet påbegyndtes oprindeligt med Maarupvad i Maarup i 1844, men blev - efter flytning af den gamle vej mellem Århus og Grenaa og anlæggelse af jernbanen fra Grenaa til Randers og Århus flyttet til Kolind i 1884. Hjorddrengene og andet godt-tjenestefolk havde en hel fridage, og denne tilbragte de på markedet sammen med arbejdsgiver, familie og venner og fik her handlet ind til vinteren.
Det var hovedsagelig et hestemarked, men der kom også mange andre dyr. I dag er dyreholdet begrænset til heste og ponyer samt høns og ænder.

Kaffe klokken 7

Markedsdagen starter allerede klokken 7, hvor KPI-håndbold disker op med kaffe og rundstykker. Selve markedet åbner klokken 9, og som sædvanlig har kræmmere og godtfolk meldt deres ankomst med alskens herligheder som frugt, blomster, træsko, tøj, antikviteter og meget mere. Der har længe været udsolgt af stadepladser indendørs.
Desuden er der udendørs salgsboder med blandt andet pølser og is. Som noget nyt kommer en pandekagevogn.

Tivoli og musik

I løbet af dagen er der forskellige aktiviteter. Klokken 10 starter det lokale tivoli med en speciel antik og flot børnekarrusel, og der er også en stor hoppeborg. Klokken 11.29 spiller Finn Laursen "Dinner musik", og det er starten til Markedets højdepunkt, de gule ærter.
Det er på tredje år, at "Kolind Slagteren" tilbereder de gule ærter. Ellers har det i generationer været Drasbeks Hotel, der har stået for leveringen. Som bekendt lukkede hotellet for et par år siden. De gule ærter serveres af et frivilligt hold, " Holdet med de gule ærter". Sidste års gule ærter-spisere godkendte klart Kolind Slagterens måde at tilberede de gule ærter på.
Klokken 13 starter valgkampen til kommunalvalget. De lokale politikere får ordet på scenen, og der er lagt op til politisk debat.
Klokken 15 bliver der underholdning på scenen, og klokken 17 er det Finn Lauersen, der underholder på scenen.
Markedet lukker klokken 18.

Byhallen

Byhallen er Kolind og omegns fritids- og kulturhus, eget af byens borgere, og drevet af frivillige og ulønnede personer uden kommunal støtte.

Publiceret 05 September 2009 10:57