Leder af Kulturministeriet og servicemedarbejder ved Aktivitetshuset, Kristian Krog, ved en del af vægmaleriet af Niels Sylvest.

Leder af Kulturministeriet og servicemedarbejder ved Aktivitetshuset, Kristian Krog, ved en del af vægmaleriet af Niels Sylvest.

Stort kunstværk flyttes fra Molsskolen til Ebeltoft

Et 18 meter langt vægmaleri af Niels Sylvest skal fremover hænge i Aktivitetshuset i Ebeltoft.

Af
Af Martin Schultz

Billedkunstneren Niels Sylvest var i sine unge dage lærer på Molsskolen i Knebel. Allerede dengang var han en talentfuld maler, og nu er hans 18 meter lange vægmaleri fra kælderen i Ungdomsskolen blevet flyttet til det nye Aktivitetshus i Ebeltoft i en sal, som får navn efter Niels Sylvest. Maleriet blev malet i 1969 på plader, som blev skruet op på væggen i kælderen under Molsskolen.
Det er tidligere lærer på Molsskolen, Poul Erik Bærentzen, og ungdomscenterleder Gisli Thordarson, som har taget initiativet til at få flyttet og dermed bevaret det meget spontant malede maleri.
Niels Sylvest flyttede først i 1970'erne fra Mols til Bornholm og vendte siden tilbage til Århus som anerkendt maler og grafiker. Niels Sylvest døde sidste år.

Lavet på en weekend

Poul Erik Bærentzen og Gisli Thordarson har i flere år holdt hånden over kunstværket, som var begyndt at lide overlast i Ungdomsskolens lokaler på Molsskolen.
"Vi undersøgte mulighederne for at skrue de malede plader ned ved at forhøre hos alle de involverede parter. Kunstværket havde fået skader og skal nu restaureres af maleren Magda Høgh fra Begtrup, " fortæller Poul Erik Bærentzen.
Jørgen Ørgård fra Knebel var dengang skolebestyrelsesformand på Molsskolen og husker hvordan maleriet blev til.
"Vi syntes den lange gang i Ungdomsskolen så meget bar ud og Niels Sylvest var med på ideen. Maleriet blev lavet i løbet af en weekend og den daværende ungdomsskoleleder Finn Samsøe og jeg havde nok at gøre med at slæbe maling og øl frem til kunstneren," fortæller Jørgen Ørgård.

Et hovedværk

I dag hænger det lange kunstværk i Sylvestsalen i Aktivitetshuset i Ebeltoft, som indvies på onsdag.
Kulturministeriets leder Kristian Krog er servicemedarbejder i Aktivitetshuset og han er stolt over at huset er udsmykket med et så markant kunstværk.
"Det er et koloristisk, abstrakt maleri i stil med Cobra-malerne og fremstillet i den samme spontane, vilde stil. Det anses idag for et tidligt hovedværk af Niels Sylvest og Statens Kunstfond støtter flytningen og restaureringen af maleriet," siger Kristian Krog.
I sin farvestilling er der et årstidstema i forløbet og de mange løbende meter kommer til at hænge på tre vægge i Sylvestsalen i Aktivitetshuset på festpladsen i Ebeltoft.

Publiceret 01 December 2009 12:46