Debat:

Hvorfor afskaffer man efterlønnen?

Af Leif Lahn Jensen, MF, efterlønsordfører (S) - valgt i Djurskredsen

"Det er vigtigt at forstå, hvorfor man ønsker at afskaffe efterlønnen.
Hvis svaret er, at vi mangler penge og er nødt til at afskaffe efterlønnen, så er det noget værre vås.
I en krise som denne, som jo nok ikke er den sidste krise i fremtiden, hvor vi mangler arbejde, vil det faktisk blive meget dyrt at afskaffe efterlønnen.
Da arbejdsløse og folk på førtidspension får flere penge end folk på efterløn, vil det komme til at koste staten ca. 8½ mia. kr. i stedet for en fortjeneste på 16. mia.kr, da der jo ikke er arbejde til dem på efterløn.
Så i krise tider med manglende jobs, vil dette være fuldstændigt vanvittigt, eller sagt med andre ord, økonomisk uansvarligt.
Hvis svaret er at skaffe flere hænder i fremtiden når vi kommer til at mangle arbejdskraft, så er der nogle andre ting vi kan gøre, som forbedre folks liv, i stedet for at forværre det.
Hvis vi uddanner alle de ufaglærte, som ikke kan få noget arbejde efter krisen, da deres arbejdsplads er væk, vil det betyde 120.000 mennesker, som vil stå til rådighed på arbejdsmarkedet.
Hvis vi gør noget for de syge på arbejdspladserne, så de enten ikke bliver syge eller kommer hurtigere tilbage, vil det betyde tæt ved 80.000 flere hænder.
Hvis vi laver nogle gode senior ordninger, som vil give de ældre muligheder for at blive længere tid på arbejdsmarkedet, så vil mange benytte sig af det.
Svaret er, efterlønnen er ikke den rigtige måde at løse problemerne på, men igen en løsning som typisk rammer de små i samfundet, dem som har arbejdet hårdt igennem hele livet.
Det er både økonomisk dumt, og langt fra det smarteste.
Dette vil socialdemokratiet ikke være med til."

Publiceret 08 January 2011 12:07