Kampen om at fordele pengene anderledes på det kommunale område, den såkaldte udligningsordning, er ikke slut endnu. Den er først lige begyndt, forsikrer 39 kommuner i en fælles pressemeddelelse

Kampen om at fordele pengene anderledes på det kommunale område, den såkaldte udligningsordning, er ikke slut endnu. Den er først lige begyndt, forsikrer 39 kommuner i en fælles pressemeddelelse

Kampen fortsætter om udligningskroner

Djurslands kommunerne og 37 andre har ikke mistet kampgejsten, trods regeringens melding om at udskyde udligningsreformen et år

Af
Af Lars Norman Thomsen

39 kommuner, heriblandt Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og Skanderborg, har ikke forladt kamppladsen endnu og lagt sig på valen, selv om  Indenrigsminister Bertel Haarder og forligspartierne bag de seneste ændringer i det kommunale udligningssystem har besluttet at udskyde ændringen af udligningssystemet til tidligst 1. januar 2013. Efter planen skulle ændringerne være trådt i kraft 1. januar 2012.
"Kampen fortsætter" var meldingen, da borgmestrene for de 39 kommuner mødtes forud for KL's repræsentantskabsmøde. 
  
" Vi er enormt skuffede over, at regeringen har valgt at udskyde udligningsreformen i et helt år. Men vi er også parate til at arbejde videre," siger borgmester Steen Dahlstrøm, Middelfart, talsmand for de 39 kommuner.
Han kalder det urimeligt at tage udligningsreformen som gidsel for omlægningerne på beskæftigelsesområdet. Men understreger, at de 39 kommuner vil arbejde konstruktivt videre.
De 39 kommuner noterer med tilfredshed, at KL overfor Indenrigs- og Sundhedsministeren har fremhævet at: ”det er stærkt uheldigt, at den i forvejen meget problematiske reform på beskæftigelsesområdet har ført til en udskydelse af overvejelserne om at justere på udligningen mellem kommunerne, hvor der i øjeblikket er udpræget kritik af det nuværende udligningssystem”

Skal skrives ind i 2012-aftale

Kravet fra de 39 kommuner er nu, at det skal fremgå af aftalen om kommunernes økonomi for 2012 mellem regeringen og KL, at udligningsreformen kan vedtages i foråret 2012 og få fuld virkning fra 2013.
Til den tid kan det være, at valget er overstået og regeringsskifte er en realitet. Det kan betyde, at finansministeren hedder Henrik Sass Larsen og kommunernes minister har taget navneforandring til Nicolai Halby Wammen, nuværende Aarhus borgmester, der har meddelt, at han stikker af før tid.
Netop de større kommuner nyder godt af den eksisterende ordning, så kommunerne kan komme til at sidde over for en mand ved forhandlingsbordet, der selv i sit virke har spundet guld på at bevare status quo.
 

Følgende 39 kommuner står bag kravet om en udligningsreform Vesthimmerland Vejle Vejen Varde Thisted Syddjurs Svendborg Stevns Sorø Solrød Skanderborg Silkeborg Ringkøbing-Skjern Randers Odder Næstved Nordfyns Norddjurs Middelfart Mariagerfjord Lejre Langeland Kolding Kerteminde Jammerbugt Hjørring Hillerød Hedensted Halsnæs Gribskov Faaborg-Midtfyn Furesø Frederikssund Favrskov Egedal Brønderslev Assens Allerød Aabenraa

Publiceret 30 January 2011 00:01