Jørgen Wendelboe og John Petersen står sammen med afdøde Karl Poulsen bag bogen om Røndes Hovedgade. Her fotograferet på gaden som det handler om.

Jørgen Wendelboe og John Petersen står sammen med afdøde Karl Poulsen bag bogen om Røndes Hovedgade. Her fotograferet på gaden som det handler om.

Lokalhistorie:

Landevejen der blev hovedgade

Tre lokalhistorikere har udgivet en bog om livet langs Hovedgaden i Rønde

Af
Af Martin Schultz

Forbandelse og livsnerve på samme tid. På lang afstand kan man se den brede vej opad Røndes morænebakke og se Hovedgaden skære sig nådesløst gennem byen.
Engang en lang og træls støvet vej, som hestevogne og automobiler sled sig opad. Siden scene for et trafikalt inferno, da privatbilismen brød igennem og Røndes Hovedgade blev adgangsvejen til de rekreative områder på Mols og gennemkørsel for den tunge trafik mod Grenaa og Ebeltoft.
Endelig var der håb for byen, da omfartsvejen i 1987 blev åbnet og Røndes borgere håbede på fred for biler og handelsstanden frygtede stagnation.
Men ak, trafikken er vendt tilbage. Røndes handelsliv måske ikke blomstrer, men lever godt og udvikler sig. Byen sukker efter den renovering af Hovedgaden, som skal dæmpe trafikken, give luft og måske ligefrem lade den stort tænkte Åben Vand udsmykning blive til virkelighed.

Tyve års arbejde

Hvad var Rønde uden sin Hovedgade?
Tre lokalhistorikere har netop udgivet ”Fortællingen om Rønde Hovedgade”. Næsten tyve år har John Petersen arbejdet på dette ”forskningsprojekt” i fortovshøjde om helt almindelige menneskers liv og deres huse langs Hovedgaden.
John Petersen fik hjælp af sin lærerkollega fra tiden på Rønde Skole, Karl Poulsen indtil denne døde i 2006.
De sidste par år har lokalhistorikeren fra Helgenæs, Jørgen Wendelboe, som også er tidligere lærer fra Rønde Skole og som har en omfattende produktion af lokalhistoriske udgivelser bag sig, hjulpet til, så den imponerende bog på over 250 sider er kommet på gaden.

Hvert enkelt hus

Med bogen om Rønde Hovedgade kroner den 81-årige John Petersen en livslang interesse for denne egns lokalhistorie. Den tidligere skoleinspektør var blandt stifterne af Rønde Egnsarkiv i 1970 og har gennem alle årene været leder af arkivet.
Da han stoppede på Rønde Skole i 1993 gik arbejdet i gang med at finde data og kildemateriale om hvert enkelt hus på Hovedgaden.
”Bogen var tænkt som et eksempel på, hvad vi har af oplysninger i Rønde Egnsarkiv. Hovedgaden blev etableret i 1855, og derfor er der tale om en afgrænset periode og et klart defineret område,” fortæller John Petersen.
 

Masser af billeder

Bogen ”Landevejen der blev hovedgade” er en guldgrube af oplysninger om dagliglivet i Rønde fra 1855 frem til næsten dags dato, for forfatterne har fået byens nyeste forretning, Danmissions genbrugsbutik, med i fremstillingen.
Bogen er fyldt med omkring 700 billeder fra hele perioden, deriblandt mange unikke optagelser fra fotograf Hounsgaards arkiv. Dertil kommer masser af illustrationer som avisannoncer, matrikelkort og andre dokumenter.
Bogen er fuld af beskrivelser og billeder af forfædre, kendte skikkelser i yngre udgaver, huse som var engang og dagens moderne forretningsejendomme på Hovegdaden. Der er noget at se på og pege af og blive klog på i denne bog, som er spækket med lokalhistorie fra første til sidste side på turen op og ned ad Hovedgaden.
Bogen er trykt i et begrænset oplag og sælges hos SuperBest for 285 kr.

Rønde Hovedgade først i 1900-tallet.

Rønde Hovedgade først i 1900-tallet.

Publiceret 28 March 2011 13:50