Kommentar:

Hvad siger vælgerne?

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Professor Søren Risbjerg Thomsen har tradition for at ramme plet  i sine valgprognoser for Altinget.dk.
Forleden offentliggjorde han en prognose for det kommende kommunalvalg, som ikke overraskende viser, at styrkeforholdet mellem Venstre og Socialdemokratiet forskubbes til fordel for førstnævnte.
Traditionelt har Socialdemokratiet været nummer et ude i kommunerne, men kommunalvalget kan blive det valg, hvor Venstre for første gang bliver størst og sætter sig på de fleste borgmesterposter i de 98 kommuner.
Prognosen spår, at Venstre vil få 30,6 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne vil få 25,4 procent. Dermed står Socialdemokraterne til at miste hvert sjette byrådsmedlem.
I dag sidder der  socialdemokrater i borgmesterstolen i 49 af landets kommuner,  men det gør der ikke efter valget, hvis styrkeforholdet mellem Venstre og Socialdemokratiet bliver som i prognosen.
I forvejen sidder mange af de socialdemokratiske borgmestre på et snævert flertal rundt om i kommunerne, og godt nok er konstitueringer et speget spil, men der skal også stemmer til for at kunne få lov til at sidde med ved bordenden.
Risbjerg Thomsen forsøger i sin prognose at tage højde for lokale forhold, men uforudsigeligheden og magtspillet er forskelligt fra kommune til kommune. Det viser en sammenligning af situationen i Norddjurs og Syddjurs.
I Norddjurs sidder den socialdemokratiske borgmester Jan Petersen på et solidt mandat støttet af SF  og Dansk Folkeparti. Oppositionen har en stor opgave foran sig, hvis Jan Petersen skal vippes af pinden.
I Syddjurs er situationen langt mere speget med politikere, der leder efter politiske platforme og tæller på knapperne. Der venter borgmester Kirstine Bille og SF  en benhård valgkamp, hvor hun og partiet - i modsætning til valget i 2009 - vil blive angrebet fra alle sider.  Både Venstre og Socialdemokratiet vil gå benhårdt efter borgmesterposten, og der vanker ingen støtte fra Socialdemokratiet til SF-borgmesteren.  Stærke kræfter i Socialdemokratiet vil gøre næsten alt for at slippe af med Kirstine Bille og foretrækker snarere Venstres Claus Wistoft i borgmesterstolen, hvis Socialdemokratiet ikke kan besætte den selv.
Det bliver alles kamp mod alle i Syddjurs."

Publiceret 01 February 2013 07:00