Nederst ligger det gamle tapet, som forsigtigt er taget ned fra et værelse på Gammel Estrup. Øverst et stykke af det nye tapet, som Heidi Zilmer har malet i hånden, og som nu skal sættes op i tårnværelset Grevens Runddel.

Nederst ligger det gamle tapet, som forsigtigt er taget ned fra et værelse på Gammel Estrup. Øverst et stykke af det nye tapet, som Heidi Zilmer har malet i hånden, og som nu skal sættes op i tårnværelset Grevens Runddel.

Moderne maler går i kinesernes fodspor

Blomstermotiver og fugle males med sikker hånd

Af
Anette Bonde

Et tårnværelse ved navn Grevens Runddel og Store Kabinet på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet er ved at blive renoveret. Det handler blandt andet om håndmalede tapeter og dekorerede trægulve.

Håndmalet tapet

Mandag 25. og tirsdag 26. marts klokken 10-16 kan publikum se håndværkerne arbejde med de gamle teknikker.
Det kræver en sikker hånd, når blomstermotiver og sommerfugle skal males direkte på det håndlavede tapet, der skal op at hænge i Grevens Runddel. Sådan ét har malermester Heidi Zilmer, der har specialiseret sig i gamle maleteknikker.
"Tapetet er meget tæt på at være en fuldstændig kopi af det originale tapet. Jeg bruger de samme materialer og teknikker, som da man fremstillede det smukke tapet i 1700-tallet i Kina. Hver eneste farve og motiv bliver malet på i hånden."
Hun lover at tapetet bliver som nyt. Det har i øvrigt hængt på Gammel Estrup siden omkring 1790.

Spor af det gamle trægulv

Der arbejdes også med lofter, gulve og vægge i Grevens Runddel og Store Kabinet, og håndværkerne svarer gerne på spørgsmål.
I Store Kabinet skal malerne Marianne og Gregers Vester Jacobsen male vægge, lofter og det gamle trægulv, hvor de kun har spor af den originale bemaling fra 1700-tallet at kigge efter. Når gulvet er færdigt, kommer det til at fremstå som et mahogni-gulv fra omkring 1790.
Inden malerne overhovedet kunne gå i gang med at duppe, stryge og håndmale, måtte gulvet dog gennem en grundig renovering.
"På et tidspunkt blev det for dyrt at vedligeholde de malede gulve, som ikke kunne undgå at blive udsat for stor slitage, så i stedet blev de afhøvlet og
ludbehandlet. Nu fører vi dem tilbage til deres oprindelige storhed, og det er helt fantastisk", siger museumsinspektør Marie Aaberg Andersen.

Publiceret 25 March 2013 10:00