Julefar og julemor, den tidligere Pindstrup dreng Jan Lund (th.) har fostret idéen om at bygge Julemandens Kongsgaard på en nabogrund til Graceland Randers.

Julefar og julemor, den tidligere Pindstrup dreng Jan Lund (th.) har fostret idéen om at bygge Julemandens Kongsgaard på en nabogrund til Graceland Randers.

Pindstrup dreng bygger Julemandens Kongsgård

Jan Lund, 54, har planlagt to års hårdt arbejde til at rejse penge til byggeriet af Kongsgården på en grund ved siden af Graceland i Randers

Af
Af Lars Norman Thomsen

Jan Lund, født og opvokset i Brunmose ved Pindstrup, er manden, der har fostret den skæve idé at bygge Julemandens Kongsgård i Randers på en nabogrund til Graceland Randers, den tro kopi af legenden Elvis Presleys amarikanske domicil i Staterne.
Et stort flertal i det gamle Randers Byråd sagde i det forgangne år ja til at stille en stor byggegrund til rådighed for Jan Lunds projekt, der er funderet i den nystartede fond Santa House. Planen er, at Kongsgården skal rumme julemandens postkontor, værksted, café, mødesal, museum, stalden med rensdyrene og et stort legeland.

Jan Lunds projekt, Julemandens Kongsgaard, bliver tre gange så stor som Graceland. (Demoversion).

Jan Lunds projekt, Julemandens Kongsgaard, bliver tre gange så stor som Graceland. (Demoversion).

Mangeårig julemand

Jan Lund har en fortid som souschef i Randers Storcenter i ti år, og der var her, at idéen til Julemandens Kongsgaard reelt tog fart.
"Jeg havde størrelsen til at blive julemand, så da jeg havde kritiseret ham, der var det, blev jeg opfordret til selv at påtage mig opgaven."
Sammen med sin kone Kirsten startede han så for nu 16 år siden med at bygge deres roller op som julemand og -kvinde, og de lever fortsat fint videre i rollerne.
"Da vi startede, vejede jeg 54 kilo mere end jeg gør i dag, men selvom jeg er blevet både lettere og ældre, mener jeg fortsat, at barnet aldrig må dø i en."

Anlægsbudget 30 mio.

Jan Lund, der oprindeligt er udlært kok på Auning Kro i 1980 og siden arbejdede i ti år rundt på Djursland som madsnedker i Mørke, Auning, Ebeltoft - og i Thorsager med egen forretning plus en enkelt afstikker til Aarhus, fortæller, at projektet i Randers opererer med et anlægsbudget på 30 mio. kroner (Gracelands lød på 26 mio. kroner).
"I samarbejde med Randers Erhvervsråd og Væksthuset i Region Midtjylland er vi i fuld gang med at lave hardcore præsentationer for potentielle investorer."
Han nævner nationale investorer og fonde, internationale af samme slags og folkeaktier, som den finanisieringstrio, der er i søgelyset og skal rendes på dørene de næste to år.

Skal bygges i lærketræ

Julemandens kongsgård skal bygges i lærketræ og skal ifølge planen stå klar til indvielse i julen 2016.
"Historien er bygget op sådan, at Kongsgården bliver en tro kopi af et rigtigt hus på Nordpolen bygget i lærketræ og på 2.000 kvadratmeter i et plan, tre gange større end Graceland," fortæller Jan Lund. Han forventer, at der bliver 8-10 helårsarbejdspladser og budgetterer for nuværende med et årligt besøgstal på 48-49.000 gæster.

Publiceret 07 January 2014 16:30