Politidirektør Jørgen Ilum, Østjyllands Politi, til årets Nytårsparole på Grenaa Politistation.

Politidirektør Jørgen Ilum, Østjyllands Politi, til årets Nytårsparole på Grenaa Politistation.

Politidirektør:

Tyve går efter virksomheder

Indbrud i private beboelser falder, men i stedet går tyvene mere efter virksomheder.

Af
Af Martin Schultz

Tilsyneladende er det lykkedes Østjyllands Politi at dæmme op for indbrud i private boliger i 2013.
I hvert fald er der i hele politikredsen sket et fald på næsten 250 indbrud i beboelser, og det svarer til et fald på 5 procent fra 2012 til 2013.
Det fremgår af kriminalstatistikken for 2013, som politidirektør Jørgen Ilum, Østjyllands Politi, fremlagde i forbindelse med Nytårsparolen på Grenaa Politistation mandag formiddag.
Men mens det således er positivt nyt i  kriminalstatistikken, set fra boligejerne, så er det gået den anden vej både med indbrud i fritidshuse og i virksomheder.
I hele Østjyllands Politikreds er antallet af indbrud i fritidshuse steget med 45, det er godt 12 procent, mens det særligt er virksomhederne, der har været udsatte for indbrud. Her er antallet af indbrud steget med 363 anmeldelser, og det svarer til mere end 15 procent fra 2012 til 2013.

Tyve tænker i stordrift

Indbrudstyvene tænker tilsyneladende også i stordriftsfordele.
”Når tyve bryder ind i virksomheder, er det ofte for at stjæle møbler, lamper, computerudstyr og nogle steder også værktøj. I en virksomhed er der for eksempel mange lamper eller computere samlet på et sted, og det gør det nemmere for tyven at komme afsted med mange koster,” siger politiinspektør Jan Andersen, som er chef for Lokalpolitiet i Østjyllands Politi.
Jan Andersen advarer borgerne imod at købe varer, som kan være tyvekoster.
”Det er lige så ulovligt at være hæler som at være tyv. Så det er med at være opmærksom, når man får tilbudt varer, som man har en mistanke om kan være tyvekoster,” siger Jan Andersen.

Juleindbrud er eksploderet

Politiinspektør Jan Andersen glæder sig over, at indbruddene i de private boliger er gået ned, men ærgrer sig over at antallet af juleindbrud i politikredsen er eksploderet. Stigningen var stor i antallet af indbrud fra november til december.
”Vi forsøger at finde svaret, om det er udlændinge, om det er herboende kriminelle, som ikke holder jul, eller om der er helt andre årsager til den store stigning i antallet af indbrud i december,” siger Jan Andersen.

Tyveri af biler er ikke på mode

Til gengæld kunne politidirektør Jørgen Ilum i sin tale til Nytårsparolen på Grenaa Politistation glæde sig over, at der er anmeldt mindre vold i Østjylland.
”Der var 115 færre voldssager, som svarer til et fald på næsten 10 procent. Også er tyveri af biler tilsyneladende ved at gå af mode. I hvert fald var der et fald på 157 sager eller 15,3 procent,” fortalte Jørgen Ilum.

Publiceret 08 January 2014 15:23