Syddjurs har 66 procent af sine arbejdspladser inhouse, Norddjurs 81 procent i 2012: Der er forskel på en produktionskommune og en pendlerkommune. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Syddjurs har 66 procent af sine arbejdspladser inhouse, Norddjurs 81 procent i 2012: Der er forskel på en produktionskommune og en pendlerkommune. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Syddjurs:

En pendler-kommune javist...

Nettopendlingen fra Syddjurs til Aarhus er hver eneste dag over 5.000 borgere

Af
Af Lars Norman Thomsen

Norddjurs er en produktionskommune, Syddjurs en pendlerkommune.
Udsagnet vil Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V) gerne skrive under på.
Han kan heller ikke gøre andet, for statistikken taler sit tydelige sprog. Hver arbejdsdag året rundt  kører der over 5.000 borgere (netto) fra Syddjurs til Aarhus for at arbejde.
"Men det betyder ikke, at vi ikke i Syddjurs har et erhvervsliv, der skal serviceres," understreger Claus Wistoft.
"Det er fortsat vores evne til at minimere vores sagsbehandlingstider og vores evne til at finde fleksible løsninger for både store og små virksomheder, som vi skal bedømmes på som kommune, når vi snakker om, at vi skal være dygtigere til at servicere vores erhvervsliv."
Claus Wistoft har efter fem måneder på borgmesterkontoret på rådhuset i Ebeltoft en god fornemmelse af, at både direktion og medarbejdere gerne vil yde den bedst mulige erhvervsservice.
"Jeg fornemmer som borgmester, at alle gerne vil, men jeg kan stadigvæk være lidt i tvivl, om den enkelte medarbejder føler sig fri nok til at finde den fleksible løsning for en virksomhed."

Fint med manualer, men...

"Hver gang en virksomhed, hvad enten det er en lille mekaniker eller en større virksomhed, der henvender sig hos kommunen, er det en ny sag, og selv om vi har fået udarbejdet et hav af manualer for snart sagt alting, så passer de sjældent på den konkrete problemstilling, og her er det så, at medarbejderne skal have modet til selv at finde den fleksible løsning," siger Claus Wistoft, og nævner skilte-manualer som et godt eksempel.
"Hvad hjælper det, hvis  vores manualer siger, at skilt må være så og så bredt, når det autoriserede værksted har behov for, at skiltet er bredere for at kunne præsentere sig bedst muligt."

Det tager tid

Borgmesteren har  forud for sin tiltrædelse sagt, at Syddjurs i løbet af hans embedsperiode skal gå fra den traditionelle bundplacering i Dansk Industri's (DI's) årlige undersøgelse af erhvervsklimaet i de danske kommuner til en topplacering blandt de ti bedste hvert år.
"Det vil tage tid, fordi det er en proces at forandre den nuværende myndighedskultur på rådhuset til at være både en myndigheds- og servicekultur."
"Det er ikke bare sådan lige at gøre med et fingerknips, og vi kan ikke rydde en afdeling for medarbejdere for at ansætte nye. Det er ikke en option."

Mere følelser end facts

Borgmesteren går dog ikke rundt og ryster i bukserne over, at en ny og frisk DI-undersøgelse er undervejs.
"Slet ikke, for jeg kan mærke, at vi får god respons fra vores erhvervsliv, men for mig er DIs undersøgelse også mere følelser end fakta, men jeg anerkender, at signalværdien af undersøgelsens resultater er meget stor, og det er også derfor der er forskel på, om kommunen ligger placeret i top 10 eller som nummer 89."

Publiceret 13 June 2014 10:35