Fregatdirektør Benno Blæsild forklædt som skibsnisse. Pressefoto

Fregatdirektør Benno Blæsild forklædt som skibsnisse. Pressefoto

Julemarked mellem tovværk og kanoner

For første gang holder Fregatten Jylland i weekenden julemarked ombord på skibet

Af
Af Martin Schultz

Lørdag 13. og søndag 14. december fra kl. 10-17 er der et stort julemarked på Fregatten Jylland i Ebeltoft. Under det gamle træskibs vintertag kan børn og voksne få en bid af den gode gamle jul til søs med markedsboder, duften af sømændenes julespise og lyden af jule- og visesang.
Markedet byder på et udvalg af både lokale og eksotiske specialiteter og delikatesser. Desuden er der boder med kunsthåndværk, smykker, gaveideer og lækre strikvarer.
Der er fri adgang til markedet og Fregatten.

Marked med mad, musik og mange handelsboder

Mere end 30 eksterne stadeholdere har ud over Fregattens egne boder fået plads på dækket mellem master og kanoner.
Det bliver en unik oplevelse med både eksotiske og juleemmende islæt. På batteridækket kan man stille sult og tørst ved de originale banjeborde, hvor søfolkene i gamle dage spiste af fælles træbakker.
I de hyggelige kongelige saloner kan man nyde gløgg og æbleskiver, og få et par julehistorier med i købet fra fregattens direktør Benno Blæsild, der er en af Danmarks mest anerkendte juleeksperter.
Lørdag 13. december serverer Madhuset Smag en lækker nyfortolkning af julens traditionelle smagsunivers.
Søndag 14. december serverer Karens Brasserie sammen med Marineforeningen og Slupkoret i fællesskab juleskafning anno 1880 med ærter og flæsk suppleret med Bådsmandens Fryd.

Insoiratuoin fra fregattens mange togter

Julemarkedet ombord på Fregatten Jylland er ikke et helt almindeligt julemarked.
Selvom de velkendte ingredienser som juleklip, gløgg og æbleskiver indgår, har markedet også et mere eksotisk tilsnit.
Inspirationen kommer fra de mange togter, som skibet i sin tid gjorde, hvor officerer og besætning måtte holde jul i Vestindien eller Middelhavet.
Julen på de fremmede breddegrader var ikke helt hvad besætningen var vant til og det var tit med blandede følelser man tænkte på det frosne landskab derhjemme. Man kunne dog tage lidt af det eksotiske med hjem som en slags forsinket julegave.
Julemarkedet ombord vil derfor være lidt ud over det sædvanlige. Det byder både på varer fra nær og fjern midt på fregatten, der som tidligere juleskibe ankom kort før jul med de første juleappelsiner og andet godt.
Det er første år, at der afholdes et julemarked på Fregatten Jylland. Det er først og fremmest fordi det nye vintertag har gjort det muligt at stå tørskoet og i læ på det store vejrdæk.

Publiceret 11 December 2014 12:53