Kommentar:

Syddjurs set i bakspejlet

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Nogen gange kan man få indtrykket af, at Syddjurs Kommune er en bastard i den forstand, at de mentale afstande områderne, og dermed borgerne, imellem fortsat er så store, at det aldrig vil lykkes at skabe en sammenhængende kommune med blot et skær af en fælles identitet. ’Sammenhængskraft’ kalder politikerne fænomenet med et af dehersens fortærskede og floskuløse ord, som skal sendes til rensning, før vi forstår, hvad der menes.
To partiforeninger i den vestlige del af kommunen har sat en underskriftsindsamling i gang for, at borgerne kan give udtryk for deres utilfredshed med, at Borgerservice nu samles i Ebeltoft, og at den tidligere service på rådhusene i Rønde og Hornslet flyttes ud på byernes biblioteker.
Underskriftsindsamlingen er selvfølgelig seriøst ment fra initiativtagernes side, men den er mest af alt endnu et symptom på, hvorfor det er så svært at skabe fælles forståelse blandt borgerne i Syddjurs.
Vi har set det tidligere, og vi vil se fænomenet igen og igen, indtil en ny kommunalreform er gennemført - hvorfor nu det?
Da Syddjurs i sin tid kom til verden, ville Rosenholm gerne være sammen med Rønde, og ingen andre. Rønde ville gerne Rosenholm, men også gerne Ebeltoft. Midtdjurs valgte selv at gå mod syd, men kunne snildt have været endt i Norddjurs.
Daværende Rosenholm borgmester Richard Volander (V), nu med i bestyrelsen i partiforeningen Rosenholm Venstre, fastslog dengang i 2004-2005: "Rosenholm er ikke en del af Djursland."
Volander sagde også, da det stod klart, at han blev Venstres første borgmesterkandidat i Syddjurs, at for ham var det ikke afgørende, om han skulle have kontor på rådhuset i Hornslet eller i Ebeltoft.
Nu blev han ikke borgmester.  Socialdemokratiets Vilfred Friborg Hansen vandt præsidentvalgkampen og blev en respekteret borgmester i brede kredse.
Men set i bakspejlet ville kommunen have fået en bedre start,  når vi snakker fælles forståelse og mentale afstande med Richard Volander ved rorpinden. Det er ikke en kritik af Friborg Hansen, for han var på alle måder en fremragende borgmester, men Volander kunne med sit udgangspunkt i Rosenholm have sørget for, at den  følelsesmæssige afstand, vi nu oplever mellem Hornslet og Ebeltoft, aldrig ville have nået den længde, som vi oplever i dag."

Publiceret 19 February 2015 10:38