Unikke handsker med fikse påsætninger af pels og knapper.

Unikke handsker med fikse påsætninger af pels og knapper.

Dorthe med de unikke handsker

Handskemager Dorthe Flarup Mikkelsen klæder hænderne eksklusivt på

Af
Anette Bonde

Skal man virkelig klædes på til en ganske særlig begivenhed, kunne det jo være, at man skulle iføre sig et par eksklusive og unikke handsker. Eller er man plaget af misdannede fingre eller mangler man et led på en finger, kunne løsningen også være specialsyede handsker.

Dorthe Flarup Mikkelsen klarer begge dele.

Hun kalder sig for Danmarks sidste handskemager. I hvert fald har hun ikke kendskab til andre, efter at Randers Handskefabrik er lukket. Selv har hun værksted i Det Kreative Hus i Allingåbro, og det er her, hun fremstiller sine unikke handsker.

“Det er de unikke handsker med for eksempel et lille pelsstykke eller en særlig farve, jeg helst vil lave. Så jeg forsøger at tale kunderne fra de almindelige brune eller sorte, som man kan købe alle steder, og hen til de unikke”, smiler hun.

Handskerne er dyrere end de gængse i supermarkeder, så kunderne har for det meste en særlig person, de vil give en gave, eller en speciel lejlighed, hvor de skal være klædt på.

“Det kan for eksempel være en gave fra en mand til sin hustru eller en gave fra voksne børn til deres mor.”

Handsker til kendisser

Dorthe Flarup Mikkelsen har lavet handsker til mange kendte. Både Lady Diana, Sanne Salomonsen, kronprinseparret og Dronning Ingrid har båret hendes handsker.

Det er ikke alene handsker, Dorthe Flarup Mikkelsen syr. Hun retter også pelse til og reparerer alt muligt forskelligt lige fra skindbukser til hestedækkener.

Denne torsdag er hun i øvrigt i gang med en helt anden opgave, nemlig at lægge sidste hånd på kostumer til Djurslands Folkehøjskoles forestilling “Myten om stenene” med cirka hundrede medvirkende, der opføres på Porskær i Syddjurs. Hun er blevet hentet ind som instruktør for det hold, der skal stå for kostumerne.

Dorthe Flarup Mikkelsen har værksted i Det Kreative Hus i Allingåbro.

Dorthe Flarup Mikkelsen har værksted i Det Kreative Hus i Allingåbro.

Kurser og workshops

Som nævnt er Dorthe Flarup Danmarks eneste arbejdende handskemager, og hun vil gerne bringe sit fag videre.
“Vise at et gammelt håndværk også kan have sin eksistens i det 21. århundrede.”

Derfor afholder hun jævnligt kurser i skind og pelssyning sammen med Syværkstedet i Grenaa og har desuden workshops i egne lokaler i Allingåbro hveranden mandag. Hun har også været særdeles aktiv i foreningen Fremtidens Værksteder i det vestlige Norddjurs, der netop har som målsætning at lære nye op i de gamle håndværk.

“Jeg er meget stolt af mit fag. Jeg tror aldrig, at jeg bliver træt af at lave handsker.”

Sådan laver man en handske: Et stykke skind rulles ind i et fugtigt lagen i en time. Derefter strækkes det og tilpasses en skabelon. Skindet skæres groft ud efter en model og tørres i en time under pres. Så klippes det til efter en model af kundens hånd. Så skal handsken sys. Først sys tommelfingeren på, så sys kiler mellem fingrene, derefter lukkes handsken. Til allersidst sys der foer i og handsken presses.

Publiceret 30 May 2016 15:00