Kommentar:

Lang dags rejse mod nat

Det planlagte havvindmølleprojekt er pillet af brættet, men kritikerne stopper ikke - de er først lige begyndt

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

Vindmølleprojektet ud for Grenaa Havn bliver ikke til noget, da en undersøgelse har vist, at projektet ikke vil være økonomisk rentabelt eller “kommercielt interessant”, som borgmester Jan Petersen udtaler i en pressemeddelelse.

Det blev konklusionen på et langt bestyrelsesmøde torsdag i Grenaa Havns bestyrelse.

Dermed bliver det, som blev præsenteret som en ren guldand med 700 arbejdspladser i sigte, lagt i mølposen.

Et stort flertal i Norddjurs Kommunalbestyrelse gav ellers Grenaa Havn mandat til at arbejde videre med projektet på et møde i august 2016.

Dagen forinden havde projektmagerne og borgmester Jan Petersen (S) fået stillet en rude til rådighed i østjysk tv, hvor projektet blev lanceret som en sællert.

Konsekvenserne?

Lige siden kommunalbestyrelsens beslutning i august 2016 har debatten kørt på de høje nagler, og ikke mindst borgmesterens og hans parti har måttet stå for skud.
“Det er ærgerligt, at projektet ikke bliver til noget, blandt andet fordi det forringer vores muligheder for at tiltrække en vindmølleproducent med de potentielle arbejdspladser, det ville have medført. Formålet med projektet har fra starten været at tiltrække virksomheder til Grenaa og dermed langtidssikre beskæftigelsen lokalt. Når der imidlertid ikke er udsigt til en bæredygtig økonomi i selve projektet, er det uforsvarligt at arbejde videre,” udtaler Jan Petersen i pressemeddelelsen.

Heri reflekterer han af gode grunde ikke over, hvilke konsekvenser han vil drage politisk, og hvordan han ser på den proces, der har kørt, siden kommunalbestyrelsen på klar anbefaling af borgmesteren gav Grenaa Havn mandat til at arbejde videre med projektet.
I pressemeddelelsen gør borgmesteren en dyd ud af at forklare, at det er Havnens bestyrelse som har besluttet, at projektet skal falde. Jan Petersen er næstformand i samme bestyrelse.

Oversolgt?

Jan Petersens primære interesse i projektet har været muligheden for at skaffe produktionsarbejdspladser til Norddjurs Kommune, og han, næstformanden i Grenaa Havns bestyrelse, har fra første færd været den, der har forsøgt at sælge projektet til offentligheden.

Derfor er det en begmand til særligt ham, at projektet nu må lægges ned. De politikere og borgere som fra start har været imod og løbende har været ude med riven efter borgmesteren, stopper ikke her.

De vejrer morgenluft nu og vil i et valgår gøre deres til at fortælle offentligheden, at havvindmølleprojektet fra start var en idé, der blev forsøgt oversolgt af borgmesteren, og at det må få konsekvenser.

Borgermødet onsdag 11. januar afvikles som planlagt på Kystvejens Hotel- og Konferencecenter, hvis nogen skulle være i tvivl.

Publiceret 06 January 2017 13:31