Hovedvejen på Anholt efter den seneste storm Urd. Foto: Liselotte Arentz Sørensen

Hovedvejen på Anholt efter den seneste storm Urd. Foto: Liselotte Arentz Sørensen

Kystsikring:

Anholt samler ind - 250.000 kr. første uge

Både kommune, stat og lodsejere har spyttet i kassen, men der er langt til de 16 mio. kroner kystsikringen koster

Af
Af Janni K. Nielsen

På Anholt har Borgerforening kastet sig ud i selv at finde i hvert fald nogle af pengene til kystsikring af øen. Crowdfunding-siden “Red Anholts kyst” gik i luften torsdag den 5. januar, og selvom det måske lyder som endnu en smart anglificering, ser det ud til, at crowdfunding kan være vejen frem for Anholt.

Den seneste storm, Urd, der i juledagene raserede landet, ramte øen med de 145 beboere særligt hårdt og sendte hovedvejen i havet endnu engang. Men kystsikringsplanen lader vente på sig, fordi pengene til projektet simpelthen mangler. Derfor tog øboerne i hvert fald en del af sagen i egen hånd og søgte pengene via crowdfunding.

En fjerdedel af vejen

I løbet af de første tre timer havde glade givere smidt over 30.000 kr. i puljen, og efter en uge har beløbet passeret 250.000 kroner. Anholt har med det beløb allerede fået indsamlet en fjerdedel af den million, de som udgangspunkt har søgt hos folket, og som de har afsat 360 dage til at få samlet ind via crowdfundingsitet Booomerang.dk. Her kan man se, at bidragene kommer fra både lande som Danmark og Tyskland, men også eksotiske steder som Equador og Californien.

“Jeg synes, at det er så flot. Det vidner også om, at det ikke kun er os, der bor herovre, som det her betyder noget for,” siger Liselotte Arentz Sørensen, formand i Anholt Borgerforening.

“Hvis vi kan samle 1 mio. kroner ind, er det et solidt tegn på, at det ikke kun betyder noget for os på Anholt. Det er en kæmpe hjælp på vejen og et godt kort på hånden, når vi går til staten og beder om hjælp, for der vil jo stadig være et stykke vej til de 16 mio. kroner,” siger Liselotte Arentz Sørensen.

Pengene på Borgen

Turen til Christiansborg er ved at blive planlagt af borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), som mener, at midlerne til kystsikringsprojektet skal findes hos staten.

“Der skal et stort anlæg til for at kystsikre Anholt, og vi er ikke en rig kommune. Vi tager gerne ansvar for Anholt og gør det hver dag, men det er en national opgave at sikre kysterne,” siger Jan Petersen (S). Han vil gerne have fundet en løsning hurtigst muligt og har i kommunen allerede forsøgt at henvende sig ved en række fonde for at få støtte til projektet, men indtil videre uden held.

Kystdirektoratet planlægger også et møde med Norddjurs Kommune.

“Vi vil gå i dialog med Norddjurs Kommune for at se, om et nyt projekt kan tilpasses, så det bliver lettere at realisere økonomisk,” siger presse- og kommunikationsmedarbejder i Kystdirektoratet, Jette Stensgaard.

Et nyt projekt kræver formegentlig, at der indhentes nye tilladelser, mens tilladelserne til det oprindelige projekt udløber i efteråret 2017.

Publiceret 20 January 2017 05:00