Ellen Lassen, Gjerrild, prøver noget på tirsdag, som kun de færreste oplaver - at blive 100 år

Ellen Lassen, Gjerrild, prøver noget på tirsdag, som kun de færreste oplaver - at blive 100 år

Rund fødselsdag:

100 år

Lokalavisen har modtaget:

"Ellen Lassen, Gjerrild fylder 14. februar 100 år.
Ellen blev født under den 1. Verdenskrig i 1917 i Rimsø. Det var før kvinderne fik stemmeret, før den russiske revolution, før der blev installeret elektricitet i barndomshjemmet, og før den 1. Verdenskrig blev afsluttet og siden blev til den Anden.

Verden har forandret sig meget i hendes levetid, men hun har bevaret sin rod inden for et lille område af Norddjursland.

Skolen i Rimsø var forbi med konfirmationen i 14-års alderen. Drømmen om at blive lærer var naturligvis kun en drøm. Mere passende for tiden var et job som stuepige på det nærliggende gods Benzon/Sostrup i Gjerrild, hvor hun opvartede herskaberne i den “Gule Stue”. Herefter fortsatte hun med en grundig husholdningsuddannelse på Tyrstinggård ved Brædstrup og på De Gamles Hjem i Grenaa.

Men hun vendte tilbage til Gjerrild i 1939 for at blive gift med Gustav Lassen. De overtog snart den gamle slægtsgård, Lykkegården, som med sine fire stråtækte bindingsværkslænger var et smukt eksempel på velbevaret bondegårdsarkitektur.

Det var hårdt arbejde at være gårdmandskone før mekaniseringen. Dagens pligter begyndte kl. 5:30 - syv dage om ugen - med morgenmalkning og sluttede ved 19-tiden med vask af køkkengulvet. Tingene skulle være “i orden” både ude og inde i det Lassenske hjem. Ægteparret blev i 60'erne belønnet med Jyllandspostens Nette statuette som anerkendelse for deres arbejde med at bevare den gamle gård i perfekt vedligeholdelsesstand.

Desværre eksisterer Lykkegården ikke mere - den brændte en nytårsnat for nogle år siden - antændt af en nytårsraket i stråtaget.
Verden forandrede sig hastigt, men i Gjerrild blev der holdt fast i de gamle traditioner og værdier på trods af mekanisering og begyndende globalisering - ikke mindst på Lykkegården. Det kom til smukt udtryk ved at Kristian Lassen, Gustavs far, blev boende på aftægt på gården til sin død som 92-årig i 1967. Ellen var hans yndling, og hun opvartede ham tålmodigt og kærligt til det sidste.

Ægteparret var forgængere for udviklingen i mekanisering af landbruget og i rationaliseringen i andelsbevægelsen, hvor især Gustav var aktiv på mange planer. I slutningen af 1970'erne var det tid for pensionering efter et langt og hårdt arbejdsliv, så gården blev solgt, og ægteparret flyttede til Stokkebro. Desværre fik de ikke et langt otium sammen. Ellen har nu været alene i 36 år.

Når man bliver 100, falder vennerne efterhånden bort som de gamle træer i skoven. Heldigvis har Ellen fået mange nye venner, ikke mindst blandt de venlige naboer, som omgiver hende. De er altid klar til at hjælpe hende om nødvendigt. Det er heldigvis ikke ret tit nødvendigt, for Ellen sætter en ære i at klare sig selv. Hendes gamle motto om, at tingene skal være “i orden”, gælder stadig. I hendes have vender ikke et græsstrå forkert, og ukrudtet har trange kår.

Kommer man på besøg hos Ellen er der altid kaffe på kanden og frisk hjemmebag på bordet.

Hendes hovedinteresse er nu at følge med i børns, børnebørns og oldebørns gøren og laden fra Aalborg til Afrika.

Samtidigt fortsætter hun den livslange vane med at læse Jyllandsposten fra ende til anden hver dag, nu med lup og Sudoku.

Fødselsdagen fejres på dagen i hjemmet på Dyrehavevej og med slægt og venner til et større gilde på Gjerrild Kro."

Publiceret 12 February 2017 13:35