Oliver Andrés Melin på Borgen sammen med folketingsmedlem Leif Jahn Jensen (A). Det andet lokalt valgte folketingsmedlem Britt Bager (V) var forhindret i at deltage i fotograferingen.

Oliver Andrés Melin på Borgen sammen med folketingsmedlem Leif Jahn Jensen (A). Det andet lokalt valgte folketingsmedlem Britt Bager (V) var forhindret i at deltage i fotograferingen.

16 år og politiker for en uge:

en helt igennem fantastisk og lærerig oplevelse

Oliver Andrés Melin fra Grenaa har været i erhvervspraktik på Christiansborg i uge 6. Her fulgte han primært fulgt Jan Johansen, Leif Lahn Jensen fra socialdemokraterne (tirsdag, onsdag) og Britt Bager fra Venstre (mandag, torsdag, fredag).

Af
Af Oliver Andrés Melin

16 år. Elev i 9. klasse på Norddjurs Friskole

Det har været en meget spændende og interessant uge, hvor jeg har fået en god forståelse af, hvordan sådan en arbejdsuge løber af stablen som folketingspolitiker. Jeg har deltaget i en masse møder bl.a. åben samråd, gruppemøde og mange flere. Jeg har også overværet nogle forskelige debatter nede i folketingssalen. Som tilhører er det spændende at se, hvordan de debatterer mod hinanden, men også spændende at høre om de så mange forskellige holdninger fra parti til parti.
Noget af det man især lægger meget mærke til når man går rundt på gangene er alt den smukke kunst, der hænger på væggene og ikke mindst hvor smukt der er rundt i de forskelige rum. Det rum der især sprang meget i øjnene var Samtaleværelset. Det er et rum med en utrolig flot udsmykning og struktur og hvor det kæmpe store maleri hænger, som viser grundlovsændringen fra 1915.
Jeg har talt med en del politikere, som har givet mig gode svar til mine spørgsmål. De har været gode til både at svare på mine objektive, men også subjektive spørgsmål.

Respekt mellem politikerne

Det kan godt være at politikkerne fra de forskellige fløje, ofte er meget uenige. Det er i hvert fald sådan de oftest fremstår i nyhederne og de sociale medier, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke er høflige over for hinanden. Der bliver nemlig sagt ”Hr.” eller ”Fru.” når de taler direkte til hinanden i møderne. Det gør de bla. for at vise respekt overfor hinanden. Når de har været på talerstolen og være noget grove ved hinanden, så står de bagefter og drikke kaffe sammen og griner. Det kan godt ske, deres partier er imod hinanden, men de skal alligevel kunne arbejde sammen, for at skabe det bedst mulige samfund i Danmark. Og det kan de.
Det er virkelig en god oplevelse at komme her ind. Man lærer en hel masse. Mange af de fagudtryk jeg har lært, ville jeg helt klart kunne bruge fremover. Der bliver snakket et helt andet sprog, som er meget finere og ældre end det vi bruger til dagligt, når de holder møder. Der er også mange politiske fagudtryk, som man har, for at de mindste detaljer, bliver præciseret. Men når alt kommer til alt, er det bare almindelige mennesker som vi andre.
Nu har jeg jo været ved to helt forskellige partier i hver deres fløj. Det har været sjovt at høre de forskellige holdninger partierne har. Jeg kan godt lide, at det ikke kun er personlige holdninger, som kommer til udtryk i debatterne. Partierne har alle rammer de holder sig indenfor, og et bestemt mål. Derfor skal alt man siger i debatterne være forberedt fra top til tå.

En politiker skal være fleksibel

Når man åbner en politikkers kalender, ser den ofte meget fyldt ud, men lige pludselig kan det hele blive lavet om, så en lang dag pludselig kan blive meget kort. Omvendt kan en kort dag også blive meget lang. Det ses ofte, at møder og sammenråd kan blive aflyst, af forskellige årsager. På travle dage kan man f.eks. være nødsaget til at forlade et møde før tid, hvor efter man må springe ind i et andet møde, for at få begge med.
Efter den her uge på Christiansborg, så har det helt sikkert sat nogle tanker i gang, om man måske skulle blive en politiker. Det som tiltaler mig mest, er den proces der er fra en ide opstår, til den bliver til lov. En anden ting er, at befolkningen har tiltro til en, og man skal repræsentere mange forskellige holdninger på en gang. Udover det, synes jeg også det er vildt spændende at debattere og argumentere for sin sag.
Generelt har det været en helt igennem fantastisk og lærerig oplevelse.
Jeg kan klart anbefale det samme for andre, der interesserer sig for politik og samfund.

Publiceret 14 February 2017 09:32