Kirstine Bille stiller op til både Kommunalvalget og til Folketingsvalget. Foto: William Vest-Lillesøe

Kirstine Bille stiller op til både Kommunalvalget og til Folketingsvalget. Foto: William Vest-Lillesøe

KV17:

Går efter at genvinde borgmesterposten

Kirstine Bille (SF) stiller op til Kommunalvalget i november og er samtidig folketingskandidat for SF. Men først og fremmest går hun efter at erobre borgmesterstolen

Af
Af Janni K. Nielsen

At forlade en borgmesterpost efter fire år er ifølge Kirstine Bille noget, man skal vænne sig til. I 2014 måtte hun give pladsen videre til Claus Wistoft (V), og siden har hun siddet i byrådet, hvor hun er formand for Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur, næstformand i Økonomiudvalget og første viceborgmester.

“Ligesom man skal vænne sig til at være borgmester, skal man også vænne sig til ikke at være det. Det var en stor omvæltning for mig, og jeg valgte heldigvis at gå tilbage til min arbejdsplads, som ventede på mig, da jeg ikke var borgmester længere,” fortæller Kirstine Bille, der er faglærer på VidenDjurs og har været det siden 1993, kun afbrudt af borgmesterperioden fra 2010-2014.

At overlade borgmesterposten til en anden og blive alment byrådsmedlem er en omstilling, men det har ikke været en dårlig oplevelse ifølge Kirstine Bille, der ser mange fordele ved kommunalpolitikken.

Ikke blok mod blok

“Der er ikke to grupper i Syddjurs Kommunes byråd, der kan gå sammen og lave et flertal. Derfor skal alle samarbejde med alle. Det er faktisk sundt og en spændende måde at drive politik på, frem for bare blok mod blok,” siger Kirstine Bille. Selvom hun har vænnet sig til et liv, der ikke foregår i borgmesterstolen, så er hun bestemt klar til at indtage den igen.

“Det er der, man skal være, hvis man vil fremme nogle af de tanker, man har om, hvordan en kommune skal udvikle sig. Så selvfølgelig vil jeg gerne være borgmester i Syddjurs Kommune igen.”

Skulle det ikke blive til en borgmesterpost til november, er Kirstine Bille klar til at acceptere det, så længe hun kan holde foden inden for det politiske rum i Syddjurs.

“Hvis ikke jeg bliver borgmester, kaster jeg ikke bare håndklædet i ringen. Jeg vil stadig gerne byde ind med det, jeg kan.”
Kirstine Bille brænder ikke blot for at få borgmesterposten i Syddjurs, hun er også folketingskandidat for SF i Djurslandsskredsen. Bliver hun valgt ind i folketinget, må hun vinke farvel til kommunalpolitikken, fordi SF ikke tillader dobbeltmandat.

Kirstine Bille har været folketingskandidat i 2005, 2007 og i 2015, hvor hun ikke blev valgt ind.

“Jeg gjorde mig mange tanker om det sidste år, hvor det så ud til, at der godt kunne komme et folketingsvalg inden kommunalvalget. Var jeg nu blevet valgt i 2015, så havde det været afklaret. Men som vi efterhånden kommer tættere på, at det er kommunalvalget, der kommer først, kan jeg godt mærke, at det er det, jeg helst vil.”

“Det er lige før, at jeg godt kunne synes, at det kunne blive meget forstyrrende, hvis der kom et folketingsvalg nu, selvom jeg gerne vil have en ny regering,” griner Kirstine Bille.

I 2015 var SF på landsplan nede i en bakkedal, hvor de lå til omkring 2 procent af stemmerne. Partiet endte med at få 4,2 procent af stemmerne, hvilket var noget af et dyk fra de 9,2 procent i 2011. SF fik ved seneste kommunalvalg 18 procent af stemmerne i Syddjurs Kommune og ligger fortsat omkring de godt fire procent på landsplan. Nedgangen for SF på landsplan i 2015 var medvirkende til, at Kirstine Bille stillede op til folketingsvalget. Det gør hun fortsat, selvom det ser lidt bedre ud for SF i dag, og hun hellere vil gå efter at være borgmester i Syddjurs igen.

Udfordringer ved KV17

I snart 16 år har Kirstine Bille arbejdet med lokalpolitik på Djursland, og hendes dagsorden for det forestående kommunalvalg er klar: kommunen som arbejdsplads, borgerinddragelse og folkeskolerne og daginstitutionerne skal til debat.

“Kommunen er kommunens største arbejdsplads med knap 3000 ansatte. Jeg synes, at folkene her skal være kommunens bedste ambassadører, og det er de kun, hvis de har en fantastisk arbejdsplads med tillid til hinanden og lederne og tid til at løse deres opgaver.”

Borgerinddragelse, der vendes og drejes og laves nye forsøg med i øjeblikket i kommunen, er også vigtigt at tale om, ifølge Kirstine Bille, som ikke mener, at borgerinddragelse er en mangelvare i kommunen.

“Vi snakker meget om borgerinddragelse, men vi har afsindig meget af det allerede i vores borgerforeninger, skolebestyrelser og vandværksbestyrelser. Og så har vi et repræsentativt demokrati i byrådet, hvor vi skal finde ud af alle de input, der kommer fra borgerne. Borgerinddragelse skal ikke genopfindes, vi skal have det, vi har, op i lyset.”

Til sidst er der folkeskolerne og daginstitutionerne, som efter den nye tildelingsmodel har været debateret godt og grundigt, men som også finder vej til Billes dagsorden med fokus på at hjælpe udsatte børn endnu tidligere.

“Børnehaverne skal være det allerbedste sted at være som barn. Man skal agere, hvis børn er socialt udsatte eller truede, allerede når de er helt små. Det skal vi være klar til at gå sammen om, og vi skal have tiden og ressourcerne til det. Det kan vi både tjene mange penge og mange mennesker på.”

Hjertet tilhører Djursland

Ligegyldigt om folketingsvalget kommer først, og hvordan kommunalvalget ender, så forsikrer Kirstine Bille, at Djursland fortsat vil være en høj prioritet for hende.

“Hvis jeg bliver valgt ind i folketinget, vil jeg ikke vinke farvel til Djursland. Det vil jeg slet ikke være i stand til. Er man politiker, er det fordi man vil noget. Så min passion ligger jo faktisk begge steder. Jeg vil noget med Djursland, og jeg vil sørge for, at vi ikke bliver tabt i forhold til infrastruktur og uddannelser. Det vil jeg ligegyldigt, om jeg sidder i folketinget eller i Syddjurs Kommune,” lyder det fra den indfødte djurslænding, der er født i Lyngby, opvokset i Trustrup og bosiddende i Balle.
Alt sammen inden for en strækning på otte kilometer.

Publiceret 22 February 2017 12:53