Redaktør Knud Jensen tror fortsat på, at Optimisten har en fremtid trods tidens søllehed og digitale kunster. Foto: Janni K. Nielsen

Redaktør Knud Jensen tror fortsat på, at Optimisten har en fremtid trods tidens søllehed og digitale kunster. Foto: Janni K. Nielsen

Bladjubilæum:

Optimisten fylder 30

Glasset var mere end halvt fuldt ved fejringen på aktivitetscenter Vikingegården i Kolind fredag den 24. februar, hvor der blev holdt 30 års jubilæum for pensionistbladet Optimisten

Af
Af Janni K. Nielsen

Siden 1986 har Optimisten informeret og underholdt pensionister i Midt- og Syddjurs. Den 24. februar fejrede bladet, dets læsere og skribenter de 30 år med udgivelser med øl, vand, sandwich, kage, sang og taler i Kolind.

“Jeg har jo kun været med de seneste 20 år,” siger Optimistens redaktør, Knud Jensen, 81, Ebdrup, med et smil.

“Der er flere ældre i dag, end da jeg startede, og så er der blevet mere plads til læserbreve og lokalhistorisk stof,” fortæller Knud Jensen om bladets udvikling de seneste 20 år.

Tilbage i 1986 da Vikingegården i Kolind og Jættegården i Ryomgård overgik til at være aktivitetscentre, blev der blandt andet igangsat en aktivitet med et pensionistblad.

“Ældrekonsulent Bodil Birk var nok den første, der fik ideen til et pensionistblad, der skulle komme ud til alle kommunens ældre hvert kvartal,” fortæller Knud Jensen.

Smørrebrød og samvær

Optimisten har været meget igennem på de tre dekader. Først blev det stiftet, skrivemaskinerne kom i gang og sponsorerne blev fundet, og så skulle det også kopieres. Intet mindre end 1500 blade på 32 sider skulle produceres og uddeles rundt omkring i det daværende Midtdjurs Kommune.

Selvom det var en større opgave, lykkedes det, og de aktive i Optimisten har sendt fire blade ud årligt se seneste 30 år.
Knud Jensen, der er udlært på Kolind Bogtrykkeri, har været med i produktionen af en del numre af bladet i løbet sine tyve år i foretagenet.

“Jeg kom ind i det, fordi jeg er fagmand. Da vi startede, var det jo på skrivemaskine, og i dag er det på computer. Men det betyder stadig noget, at bladet kommer fysisk ud til folk, så de har et blad i hånden. Det er nu engang noget andet, end hvis man skulle læse det på computeren,” siger Knud Jensen.

Optimisten er et frivilligt foretagende og har altid været det. Gennem tiden har mange bidraget til at holde projektet kørende, hvor arbejdet og en omgang smørrebrød har været belønning nok i sig selv.

“Når vi er færdige med bladet, får vi altid en omgang smørrebrød og hygger og rigtig meget med det. Det er vores belønning for at være med,” siger Knud Jensen.

Optimistisk for fremtiden

Der har været mange frivillige igennem møllen på Optimisten gennem tiden, men det har aldrig været svært at finde nye kræfter til at overtage, når nogen gik fra.

“På grund af alderen har det altid været store udskiftninger i medarbejderne, men det har aldrig været svært at finde nye. Ligesom det heller aldrig har været et problem at finde stof til bladet,” siger Knud Jensen.

Selvom man er optimist, kan det være svært at spå om fremtiden, men Knud Jensen håber på, at bladet stadig vil blive skrevet, trykt og læst.

“Vi ved, at bladene er meget læste, og der er nok igen tvivl om, at alle bladene (Optimisten, Rosenholmeren og Rougsø Posten red.) vil slås for at fortsætte i de kommende år, selvom der er politikere, der mener noget andet,” lød det opmuntrende fra Knud Jensen i hans tale til julibæet.

Han håber på, at det lokale pensionistblad fortsat vil ryge i trykken fire gange årligt, også selvom den digitale tidsånd er svær at fornægte.

“På et tidspunkt kan det godt være, at man skal se på at gøre bladet digitalt, men det er nok ikke endnu,” siger Knud Jensen.

I dag bliver Optimisten printet og delt ud til 1.700 pensionister i kommunen, og det sker stadig fire gange årligt.

Publiceret 01 March 2017 06:00