Poul Nielsen og resten af økogruppen inviterer til informationsmøde 23. april i Trøjborg Beboerhus, hvor de vil fortælle om projektet til de interesserede med det formål at skaffe flere medlemmer. Foto: Alexandra Bach

Poul Nielsen og resten af økogruppen inviterer til informationsmøde 23. april i Trøjborg Beboerhus, hvor de vil fortælle om projektet til de interesserede med det formål at skaffe flere medlemmer. Foto: Alexandra Bach

Thorsager:

Ny økoby på tegnebrættet

Eco-Village Knudshøj vil bygge et økosamfund tæt ved Stationsvej i Thorsager. Der er informationsmøde i Aarhus 23. april

Af
Af Alexandra Bach

For to år siden fik otte ildsjæle en ide om at starte et økosamfund. Sidenhen er der blevet drøftet værdigrundlag, budgetter og ikke mindst placering. Men nu kan økogruppen tage skridtet videre. De har nemlig fundet drømmestedet, og mangler nu at skaffe økobeboerne.
“Vi har annonceret med økobyen og modtaget henvendelser fra 25 personer, som er interesseret, men hvor mange af dem, der vil flytte med, er ikke til at sige,” siger initiativtager Poul Nielsen og fortsætter:
“Derfor afholder vi et informationsmøde 23. april i Aarhus, hvor vi kan komme nærmere ind på, hvad der er blevet arbejdet på indtil nu og give de interesserede en bred information om projektet, for dermed få nogle flere til at deltage i oprettelse af landsbyen.”

Thorsager er velegnet

Poul og de andre medlemmer har været ude og kigge på flere grunde, men blev enige om, at Thorsager var stedet med de faciliteter, som de søgte.
”Vi var ude og kigge fem steder, og så må vi jo sige, at da vi så grunden i Thorsager, var det den, der vandt. Thorsager har det, som vi søger. En skole, dagtilbud, gode handels-muligheder, relativt tæt på Aarhus, og så er det ude i naturen,” siger han.
Men om Eco-Village Knudshøj bliver ejere af grunden i Thorsager, vil muligvis blive afgjort i august, da det er her, at grunden bliver sendt i udbud af kommunen med en prisvurdering på 3,7 millioner kroner. Og for at gruppen kan byde, kræver det, at de interesserede har lyst til at tage skridtet og leve som økobeboer.
“For at købe det, skal der være mellem 20-30 voksne, som vil betale til grunden, cirka 600-900 kroner om måneden. Og de skal nok komme,” siger han.

Et projekt for alle aldre

Poul Nielsen fortæller, at hvis købet gennemføres, kan økobeboerne se frem til et sted, hvor den brede befolkning, fællesskabet og omtanke for planeten vægtes højt.
“Økobyen skal afspejle samfundet omkring os fra 0-99 år, fordi man får en mere interessant beboersammensætning, når man arbejder med alle aldre,” fortæller han.
Poul understreger, at fællesskabet også bliver en vigtig del af økosamfundet, og at beboerne skal forvente at deltage i de ting, der foregår i byen.
“Man skal deltage, og så skal man spørge, hvad kan jeg give, i stedet for, hvad kan jeg få,” siger han og fortsætter:
“En anden vigtig del af et økosamfund er, at man ikke skal være en ø i samfundet, og derfor skal vi også spørge, hvad kan vi berige Thorsager med. Dels hvis der er nogle børn, kan vi være med til at holde børnehaver og skoler i gang i Thorsager, og samtidig kan vi også være en kulturdynamo.”

Omtanke for planeten

Poul fortæller, at bæredygtighed og omtanke for planeten er nøgleordene i projektet.
“At passe på planeten og de mennesker, der bor på jorden er en hjørnesten i projektet. I en økolandsby må man ikke forurene. Så når vi skal til at bygge, ønsker vi så lidt forurening som muligt,” siger han og fortsætter:

“Det vil sige, at man ikke bruger materialer, som gasser i boligerne, så man ikke kommer til at bo i det, der populært hedder en plastikpose.”

Bæredygtige boliger

Økobyen vil byde på forskellige boliger, men bæredygtighed vil være en gennemgående tanke, når de skal bygges.
“Vi vil gerne bygge mellem 20-30 boliger og et fælleshus på 400 kvadratmeter. Vi får almindelige boliger, men også kolonihavehuse, hvor man bor i det der hedder Tiny-Houses, som bliver omkring 15-20 kvadratmeter. For hvis man skal bygge bæredygtige boliger, så skal de være så små som muligt. Det er jo ikke bæredygtigt, at have 200 kvadratmeter, hvis man kan nøjes med 30,” siger han.
Poul Nielsen fortæller, at økogruppen i hele processen har haft et godt samarbejdet med Syddjurs Kommune, som har været meget positive overfor projektet.
”Vi har haft et fortrinligt samarbejde med kommunen. De vil meget gerne have os i Thorsager. Dels for at tiltrække borgere, men også fordi de ser det som et godt projekt,” siger han.
Poul Nielsen afslutter med at fortælle, at hvis de køber i august, vil der gå et år, hvor de tegner og der bliver lavet lokalplan. Derfor bliver det højest sandsynligt først i udgangen af 2018, at de kan gå i gang med at bygge, og så vil det nok tage et par år før de er etableret.

Publiceret 04 April 2017 20:42