Jørgen Ivar Mikkelsen er en aktiv spiller i en lang række foreninger i Syddjurs Kommune. Han mener, at det er nødvendigt at engagere sig i samfundet, hvis man vil blive hørt. Senest er han blevet opstillet til kommunalvalget 2017 på Venstres liste. Foto: Lars Norman Thomsen

Jørgen Ivar Mikkelsen er en aktiv spiller i en lang række foreninger i Syddjurs Kommune. Han mener, at det er nødvendigt at engagere sig i samfundet, hvis man vil blive hørt. Senest er han blevet opstillet til kommunalvalget 2017 på Venstres liste. Foto: Lars Norman Thomsen

Landmand:

"Vi bliver klogere, hvis vi taler sammen"

Lodsejer Jørgen Ivar Mikkelsen mener, at det er nødvendigt at engagere sig i samfundet for at blive hørt. ”Alle kan trænge til at få skyklapperne af - det gælder også os landmænd”.

Han sidder blandt andet som frit-valgt i bestyrelsen i Djursland Landboforening og så har han har en plads i bestyrelsen i Nationalpark Mols Bjerge – Jørgen Ivar Mikkelsen har en oprigtig interesse i sit lokalområde og ikke mindst dets udvikling.
”Der er mange måder, hvorpå man kan udbrede goodwill omkring landbruget. Jeg mener, at vi bliver klogere af at tale sammen, og at det er vigtigt at være der, hvor borgerne bliver inddraget”, siger 48-årige Jørgen Ivar Mikkelsen, der har ejendom ved Grønfeld med planteavl og skovkvæg.

Det er nødvendigt

Jørgen Ivar Mikkelsen var bare 16 år, da han første gang blev lokket ind i det lokal håndboldudvalg. Inden han fik set sig om var han formand, og det var helt naturligt. For der hvor Jørgen Ivar Mikkelsen kommer fra, deltager man i fællesskabet, og det er nødvendigt, mener han. 
”Vi kigger på, hvordan verden ser ud, men vi skal også kigge på, hvordan vi gerne til have den til at se ud”, mener Jørgen Ivar Mikkelsen, som de sidste 9 år har siddet som frit-valgt i Djursland Landboforenings bestyrelse. 
Derfor var han også selvskrevet, da de første spæde skridt til Nationalpark Mols Bjerge blev sat i værk i 2002, hvor han blev lodsejerrepræsentant i bestyrelsen. Senere i 2009 fik han en plads i nationalparkens bestyrelsen udnævnt af Landbrug og Fødevare, samtidig med at han stadig var frit-valgt i bestyrelsen i Djursland Landboforening.
Der var mange lodsejere, som var imod det store naturprojekt, men landboforeningen valgte dengang en lidt anderledes tilgang til projektet. 
”Vi var lidt specielle i Djursland Landboforening. Vi var ikke nær så skeptiske som så mange andre. Vi arbejdede mere konstruktivt, og vi var med til at lave geografien til, hvordan den ser ud i dag. Vi ville gerne være med i processen, fremfor at stå udenfor. Vi mente, at det på dem måde var nemmere at holde styr på, hvad der skete”, fortæller Jørgen Ivar Mikkelsen, som erkender, at ikke alle lodsejere var enige med hans positive tilgang til nationalparken, og han brugte lang tid på at lodde stemningen og ikke mindst få kommunikeret budskaberne ud.

Den er ikke så farlig

Hvis ikke Mols skulle have en nationalpark, hvem skulle så? Sådan var Jørgen Ivar Mikkelsens holdning, og selvom nationalparkens tilblivelse har været en lang og sej proces, så mener han stadig, at borgerinddragelse i et lokalsamfund skal højt op på prioritetslisten. 
”I dag er opstanden fadet ud, og nationalparken er ikke længere så farlig. Alle kan trænge til at få skyklapperne af, det gælder også os landmænd. Det får man med en proces som denne, hvor man taler sammen”, mener Jørgen Ivar Mikkelsen. 
Efter nationalparken blev en realitet, fik Jørgen Ivar Mikkelsen en god ide, som skulle få ret stor indflydelse på hans bedrift. Han startede nemlig med at sælge lokal produceret kød til Menu i Rønde under navnet ”Skovkvæg fra Nationalparken”. 
”En stor del af kødet i køledisken kommer fra os. Det har vist sig at sælge rigtig godt, det er da en stor motivation”, understreger Jørgen Ivar Mikkelsen, som, når der er flest, har op imod 200 skovkvæg græssende i Mols Bjerge.

Mere vil have mere

Også Syddjurs Kommune har fået nys om den aktive lodsejer fra Grønfeld.
De har derfor bedt ham om at deltage i et udvalg, sammen med seks andre, som hedder ”Gentænk borgerinddragelse”.
Udvalget skal, som navnet indikerer, tale om, hvordan man får borgerne i kommunen til at deltage mere aktivt.
”Jeg har erfaret i forhold til borgerinddragelse, at mere er ikke altid bedre. Det vi gør, skal i stedet opkvalificeres”, siger han. Det nye udvalg havde det første møde i januar 2017 og forventes at afslutte til sommer.
Til nytår udløber Jørgen Ivar Mikkelsens bestyrelsesperiode i Nationalpark Mols Bjerge, og det giver tid til nye projekter og udfordringer. 
”Man bliver hen ad vejen specialist på et område, når man har arbejdet med det længe. Nu er det tid til at prøve noget nyt, og i det nye år kan jeg godt fortælle, at jeg vil involvere mig mere i politik”, fortæller Jørgen Ivar Mikkelsen.
 

Publiceret 11 April 2017 05:00