Claus Wistoft klar til en periode mere i borgmesterstolen, før han stempler ud af politik. Foto: Lars Norman Thomsen

Claus Wistoft klar til en periode mere i borgmesterstolen, før han stempler ud af politik. Foto: Lars Norman Thomsen

KV17:

Fællesskabet bedømmer borgmesteren

I november skal Claus Wistoft til en meget afgørende eksamen hos vælgerne, der kan gøre ham til en parantes i historiebøgerne

Af
Af Lars Norman Thomsen

"Tidligere Udenrigsminister og Folketingets formand K.B. Andersen sagde engang, at man sagtens kan få venner i politik, bare ikke i sit eget parti.
Syddjurs borgmester Claus Wistoft, 57, vil kunne skrive under på, at der er en sandhed i K.B. Andersens ord, også når det gælder lokalpolitik.
Et politisk fællesskab eller netværk i dag, kan være et andet om et år.
Politiske venner og fjender kommer og går. Det har han oplevet på egen krop - også at tidligere venner er blevet til fjender.
“For at lave holdbare politiske løsninger i politik, også lokalt, handler det meget om at have respekt for og tillid til hinanden mere end forskellige politiske grundopfattelser. Det er altafgørende,” siger mine egne erfaringer.
“Du bliver ikke borgmester, hvis du ikke har politiske ambitioner og vilje til at gennemføre dem.”
“Men i et demokrati, som er den klart mindst dårligere styreform jeg kender, er du kun noget, fordi andre, vælgerne, mener, at du er den rigtige til jobbet, i mit tilfælde som borgmester. Derfor er ydmyghed en dyd og nødvendighed i et politisk lederjob, ellers opnår du ingenting.”

Nok sur og skuffet, men...

Claus Wistoft (V) overtog efter Kommunalvalget i 2013 borgmesterjobbet fra SF's Kirstine Bille. Det skete ikke uden gråd og tænders gnidsel.
Venskaber blev til varige fjendskaber.
Fællesskaber led et knæk. Politik handler om at bruge magt og slå til.
Det er ikke det samme som at misbruge magt og knockoute en politisk modstander mentalt.
“Jeg har det personligt sådan, at jeg kan blive skuffet over en handling fra mennesker, som jeg har tillid til, men jeg har det også sådan, at det ikke kan nytte at vedblive med at være skuffet, heller ikke i politik. Det er for ufrugtbart for alle parter, og derfor skal vi hurtigt have renset luften og finde hinanden igen.”

Til eksamen

Tirsdag 21. november 2017 skal Claus Wistoft og hans politiske fæller og kolleger til eksamen hos vælgerne.
Han er parat til fire år mere i borgmesterstolen, før han nok vinker politik farvel for at hengive sig til andre sysler.
Vælgerne skal veje hans fire år som borgmester for fællesskabet Syddjurs på en vægtskål, og selvfølgelig vil han være spændt, når stemmetallene begynder at tikke ind ved 21-tiden på valgdagen.
Det er ikke et dameteselskab eller en andægtig rundkredssamtale - at gå rundt om sig selv på en valgaften, mens alles blikke vil være rettet mod kommunens førstemand.
Består han hos vælgerne, består han hos sit parti og hos de partifæller, der har en klokkeklar forventning til ham om, at han som borgmesterkandidat får en personlig bedømmelse, et stort antal personlige stemmer, der kan bane vejen til lokalpolitik for dem længere nede på listen.
Alle frygter at falde i det hul, som en vælgerlussing kan give anledning til.

De få contra de mange

Ligesom kærlighed er politik en hård branche. Tag, hvad der kommer eller hold dig væk. De, der siger noget andet, er enten blottet for politiske ambitioner eller skinbarlige løgnhalse.
“Jeg er glad for jobbet, selv om jeg har påtaget mig en opgave, hvor man skal have masser af tålmodighed, fordi tingene går langsomt, selv om det er omvendt proportionalt med borgernes forventninger til mig og mine kolleger i byrådet.”
“Hovedparten af borgerne i Syddjurs oplever jeg som tilfredse mennesker, mens få er notorisk utilfredse. Politisk er det de få, som vi bruger mange ressourcer på vel vidende, at de nok aldrig bliver helt tilfredse, men de fylder meget, også for meget efter min opfattelse.”

Publiceret 01 May 2017 18:31