Sognepræst Maria Frederikke Baungaard, Mørke, ser frem til at møde deltagerne i den første sorggruppe, der er dannet og som mødes første gang i A-huset i Rønde tirsdag 23. maj. Foto: Lars Norman Thomsen

Sognepræst Maria Frederikke Baungaard, Mørke, ser frem til at møde deltagerne i den første sorggruppe, der er dannet og som mødes første gang i A-huset i Rønde tirsdag 23. maj. Foto: Lars Norman Thomsen

Sorggruppe:

Er du ensom og har du sorg i sinde?

I samarbejde med Syddjurs Kommune starter sognepræst Maria Frederikke Baungaard en sorggruppe for borgere i kommunen, der er ensomme, kede af det og trænger til trøstende ord

Af
Af Lars Norman Thomsen

Inspireret af tabet af sin hustru Signe Ørum, satte den afdøde forfatter Poul Ørum for år tilbage sig for at undersøge psykologien bag sorg og vrede og det samfundsmæssige tabu, som disse kraftfulde følelser er belagt af.
Men sorg kan ikke ties ihjel. Så forstener den. Sorgens følelser må gennemleves, for at man kan komme ud på den anden side igen. Ud i livet. Det skrev han siden en vægtig bog om, 'Sorgens følelser'.
Sorgens følgesvend er ofte ensomheden, og det kan være svært at finde forståelse, trøst og lindring  hos andre mennesker for den, der er ramt.
Hos Syddjurs Kommune mener man nu, at ensomhed har nået et omfang, der gør det oplagt at starte en sorggruppe.
Det kommer til at ske i samarbejde med Syddjurs Provsti personificeret ved sognepræst Maria Frederikke Baungaard, Mørke.

Syddjurs Kommune og Kirken i Syddjurs går nu sammen om at danne sorggrupper for ensomme og mennesker, der trænger til trøst og lindring efter at have mistet deres livsledsagerske

Syddjurs Kommune og Kirken i Syddjurs går nu sammen om at danne sorggrupper for ensomme og mennesker, der trænger til trøst og lindring efter at have mistet deres livsledsagerske

Evnen til at lytte

“Jeg blev kontaktet af kommunen, om jeg havde lyst til at være med til at danne en sorggruppe, hvor alle borgere i Syddjurs i princippet kan være med, hvis de er ramt af tyngende sorg, ensomhed og  trænger til at snakke med andre mennesker,” fortæller Maria Frederikke Baungaard.
“Jeg har ingen særlige forudsætninger for at være med andet end, at jeg selvfølgelig i mit virke som præst har mødt mennesker i sorg og ensomme, der trænger til et kærligt ord,” siger hun.
“Men jeg føler selv, at jeg er god til at lytte til et andet menneske og forsøge at forstå vedkommende, så derfor sagde jeg straks ja, da jeg fik tilbuddet. Jeg dukker op som Maria og ikke som præst i præstekrave.”

6-8 stykker

Den første sorggruppe starter op tirsdag 23. maj i A-huset i Rønde og er sammen fra klokken 13.30 og to timer frem.
Syddjurs Kommune har projektansat netværkskoordinator Mette Hedelund til i fællesskab med Maria Frederikke Baungaard at være tovholdere.
“Vi lægger meget vægt på, at sorggruppen er et trygt og omsorgsfuldt sted at komme, hvor man støtter og lytter til hinanden,” understreger Maria Frederikke Baungaard, der roser kommunen for at tage et sådan initiativ.
“Jeg synes virkelig, kommunen fortjener stor ros for at erkende, at der er et stort problem, der hedder ensomhed, men også at handle på det. Vi har tit talt sammen om det præsterne imellem, så jeg synes, det er fint, at der nu bliver taget fat om det fra kommunens side.”
Den første sorggruppe får 6-8 deltagere, men bliver der behov for flere grupper, forventer Maria Frederikke Baungaard, at man finder en løsning og starter flere sorggrupper op.
“Vi vil ikke være flere, fordi det skal være muligt for alle omkring bordet at komme til orde og blive lyttet til,” siger hun.
Det første hold mødes otte gange, og målet er klart at hjælpe deltagerne til at komme videre i livet.
“Jeg håber, at vi kan nå så langt, at deltagerne går gladere og styrket fra vores møder, og måske får lyst og mod  til at danne nye menneskelige relationer.”

Praktisk information

  • I Sorggruppen er der 5-8 deltagere
  • Deltagelse er gratis
  • Mødested: A-huset, Hovedgade 69 F, 8410 Rønde
  • Opstart: tirsdag d. 23. maj kl. 13.30–15.30 - derefter syv mødegange hver 2. uge, undtagen ferie og helligdage
  • Forplejning: Der serveres kaffe og te med lidt mundgodt
  • Information: Mette Hedelund, telefon: 23 49 70 98 - eller: mehed@syddjurs.dk

Publiceret 03 May 2017 12:07