Valgmenighedspræst Karen Marianne Kristensen forlader sin menighed for at gå på efterløn. Foto: Martin Schultz

Valgmenighedspræst Karen Marianne Kristensen forlader sin menighed for at gå på efterløn. Foto: Martin Schultz

Vivild:

Taknemmelig præst forlader sin gerning

Valgmenighedspræst Karen Marianne Kristensen holder Grundlovsdag sin afskedsprædiken i Vivild Kirke

Af
Af Martin Schultz

Grundlovsdag er altid en festdag i Norddjurslands Valgmenighed, og 5. juni i år er ingen undtagelse, når valgmenigheden samles til gudstjeneste, flaghejsning, stort kaffebord, grundlovstale ved tidligere fregatdirektør Benno Blæsild og underholdning ved Jazzbasserne inden der tændes op i den store grill.

Men alligevel bliver årets Grundlovsfest i teltene ved menighedshuset i Vivild noget særligt, for denne dag skal menigheden tage afsked med sin præst gennem godt ni år, Karen Marianne Kristensen, som kl. 14 holder sin afskedsprædiken i Vivild Kirke.

”Man skylder sin menighed, at der kommer nye prædikanter til,” siger Karen Marianne Kristensen, som nu i en alder af 62 år vil gå på efterløn.

”Og det gør jeg med glæde, fordi jeg i Norddjurslands Valgmenighed har haft mulighed for at lufte mit grundtvigianske sindelag. Her har været højt til loftet og vidt udsyn. Grundklangen har været latteren, sanseligheden og humoren, kombineret med en oprigtig søgen efter at aftvinge livet dets gåder i forskellige facetter,” siger en lidt højstemt Karen Marianne Kristensen inden afskeden.

”Det bliver en fin afslutning på 30 års præstegerning.”

De bedste skvulp

Men Karen Marianne Kristensen bliver på egnen, hvor hendes familie stammer fra.

”Den gamle præst sagde, at nu er Du kommet hjem – både åndeligt og fysisk,” fortæller Karen Marianne Kristensen om den modtagelse hun ved sin tiltræden fik af sin forgænger Jens Simonsen.

Og sandt er det, at hendes farmor kom fra Grund, og at meget af farens familie bor i området. Men Karen Marianne Kristensen blev født i Ørum og voksede op på Emmelevgården i Emmelev. Her var hendes far Svend Kristensen en engageret landmand, som blandede sig i alt fra lokalpolitik over foreningsliv og til kirkeligt arbejde.

”Jeg voksede op i en fri ånd i et åbent og udadvendt landbrugshjem, hvor højskolesangbogen altid lå fremme på bordet,” husker Karen Marianne Kristensen.

Hun blev student fra Grenaa Gymnasium, og efter nogle år med rejser og eksperimenteren begyndte hun at læse teologi på Aarhus Universitet. Det blev til studieophold i Tübingen, Leeds og i Japan, hvor hun studerede forholdet mellem buddhisme og kristendom.

Hun var opsøgende og interesseret i at lære om andre religioner i de år, hvor spiritualitet og ny-åndelighed vandt frem.

”Jeg rejste og fik kikket verden ud. Jeg synes selv, at jeg fik de bedste skvulp af de nye tendenser, men havde altid fødderne solidt forankret i Emmelevs sandjord og den ene hånd på Højskolesangbogen og de nordiske fortællinger.”

Ny energi og inspiration

Som nyuddannet teolog fik hun sit første embede i Onsbjerg og Kolby sogne på Samsø. Hun stiftede familie og fødte sine tre drenge.

Efter ni år blev hun kirkebogsførende sognepræst ved Møllevangskirken i Aarhus.

”Det var en interessant tid i et bysogn med både arbejdere og højere middelklasse i menigheden, men jeg måtte erkende, at jeg har rødder og helst skal kunne se havet,” siger Karen Marianne Kristensen.
Efter fire år i Århus kom hun tæt på sin hjemegn som præst i Gjerrild-Hemmed sogn og med en deltidsstilling som sygehuspræst i Grenaa. Efter ti år blev hun opfordret til at søge stillingen som præst i Norddjurslands Valgmenighed.

”Efter 7-8 år i et embede skal jeg videre. Så skal der ny inspiration til,” siger Karen Marianne Kristensen, som følte sig tiltrukket af valgmenighedens åndsfrihed

”En valgmenighed er et fællesskab på tværs af sognegrænser. Det er et tilvalg, og menigheden finansierer selv aktiviteterne og alt er frivilligt. Kun præsten og en deltidsorganist er på lønningslisten.
Derfor er det vigtig, at der tilføres ny energi og inspiration,” mener Karen Marianne Kristensen.

”Jeg har sat utrolig pris på samvandringen med menigheden. Det er en hjertelig forbindelse. Som Grundtvig sagde til sin elskede Marie: Vores kærlighed er som præst og menighed.”

Karen Marianne Kristensen trækker sig tilbage til sit hus i Bønnerup. Hun vil samle gamle tråde op og blandt andet rejse til Mellemøsten. Samt være en nærværende bedstemor for sit barnebarn Elias på 2 år.

Norddjurslands Valgmenighed har endnu ikke udpeget en afløser for Karen Marianne Kristensen.

Publiceret 31 May 2017 14:42