Det opsatte stykke af modelbanen testes, mens der arbejdes på at få sat det helt rigtige lys op i lokalet i baggrunden. Foto: Janni Kehlet Nielsen

Det opsatte stykke af modelbanen testes, mens der arbejdes på at få sat det helt rigtige lys op i lokalet i baggrunden. Foto: Janni Kehlet Nielsen

Legekammerater:

Nostalgi og nørderi i kælderen på Hornslet Skole

Djurs Modelbaneklub er endelig ved at være i mål med renoveringen af deres nye lokale, hvor de nu skal bygge 40 meter modeltogbaner

Af
Af Janni Kehlet Nielsen

Savsmulden har kun lige lagt sig i kælderen under Hornslet Skole, hvor Djurs Modelbaneklub har fået deres lokale, som de har brugt det senest års tid på selv at sætte i stand.

Langs væggene løber et langt og højt bord, som medlemmerne af klubben selv har stablet på benene. Midt i lokalet står en lille del af en modeltogbane med en tro kopi af Ebeltoft Station, som den så ud, før den blev revet ned i 1969.

Her mødes en flok modne mænd hver mandag aften over deres passion for modeltog og hang til nostalgi, som klubbens formand gennem de seneste 12 år, Jacob Thuesen Johansen, formulerer det.

“Man kan gå tilbage i tiden og glemme fuldstændigt, hvad man ellers går og laver. Og så er der noget nostalgi i det, når man for eksempel bygger en kopi af den gamle Ebeltoft Station, som den så ud dengang, og finder det rigtige tog til banen, som passer ind i den tid,” forklarer han.

Resten af banen skal klubbens 25 medlemmer fra hele Djursland bruge de næste par år på at bygge op over lokalets 80 kvadratmeter, hvor der kan være omkring 40 meter modeltogbane.

Har fundet det rette sted

Klubben kom til verden i 1995 og mødtes de første 12 år på Biblioteket i Rønde. I 2007 rykkede de fast ind på Auning Bogtrykkeri og i 2015 til Hornslet Skole, hvor der også er andre foreninger, der har til huse.

Det viste sig dog, at der ikke var tilladelse til at være i kælderen, og derfor måtte kommunen i gang med indhente godkendelser, som kom på plads i efteråret 2016. Siden har Djurs Modelbaneklub derfor været i gang med at sætte lokalet godt og grundigt i stand og er efterhånden ved at være i mål.

De fleste af klubbens medlemmer er gået på pension og har taget modeltogene op igen som hobby efter at have forladt arbejdsmarkedet.

“Vi vil meget gerne have yngre medlemmer også, men det er måske ikke så moderne, og man har heller ikke så meget tid til det, når man har arbejde og små børn,” siger Jacob Thuesen Johansen, 64, der selv har leget med modeltog de seneste 25 år.

Vejen er også målet

Banerne tager lang tid at bygge op, både så de er realistiske i deres visuelle udtryk, men også så de er farbare for modeltogene, der helst ikke skal strande undervejs på ruterne.
I dag styres modeltog via computere eller apps til smartphones, men der er stadig masser af udfordringer i at få det hele til at fungere.

“Det er lige så meget det at bygge banen, som det er det at køre på den, der er spændende,” siger Jacob Thuesen Johansen.

Klubben ejer i fællesskab hele den bane, de skal til at bygge op, og når de afholder den årlige Store Byttedag i Ådalshallen i Skørring, investerer de gerne i nyt til banen. Her kommer der omkring 600 toginteresserede mennesker og 100 udstillere, så man kan både se opstillede togbaner og bytte sig til nogle af de mange små nips.

Djurs Modelbaneklub startede med at arrangere byttedagen for 21 år siden, blot et år efter at klubben blev etableret. Siden da er byttedagen vokset og er i dag den største i hele landet.

Plads til snak og hygge

Selvom modeltogene fylder meget i lokalet under Hornslet Skole, eller i hvert fald kommer til det, så er det ikke kun det, de mange herrer er her for.

“Vi hygger os også rigtig meget hernede. Der er en god fælles hygge og mulighed for at få en god snak, og så er det godt at have noget at samarbejde om,” lyder det fra formanden.

“Der er altid noget, der kan laves bedre. Så bygger vi det op igen. At bygge banen betyder også meget, men når vi så endelig kører, og det hele klapper, helst bedre end i virkeligheden, så er det rigtig godt,” siger Jacob Thuesen Johansen med et drilsk smil.

Publiceret 01 July 2017 07:00