Det er en ualmindeligt legesyg ny beboer, der er kommet til i Kattegatcentret.

Det er en ualmindeligt legesyg ny beboer, der er kommet til i Kattegatcentret.

Ny publikums-darling:

Men er sælungen egentlig en dreng eller en pige?

Kattegatcentret har fået en lille ny beboer, efter den spættede sæl Liv har født en livlig lille krabat. Fødslen foregik på stranden i Kattegatcentrets store sælanlæg, og optagelser fra Kattegatcentrets overvågningskamera viser, at ungen med det samme møffede rundt på stranden og var klar til at die hos sin mor. At det er en meget kvik og legesyg sælunge, der er blevet født i Kattegatcentret, er kun blevet tydeligere i de par døgn, der er gået siden fødslen. Ungen svømmer lystigt rundt i Kattegatcentrets store udendørs naturanlæg sammen med sin mor, men den tager også gerne en svømmetur for sig selv.
”Vi har også observeret, at Liv blidt, men bestemt, har måttet gelejde ungen på land, når det er spisetid. Så måske er det en ualmindeligt livlig lille unge, Liv har fået denne gang. Vi glæder os meget til at se, hvordan den udvikler sig i de kommende uger,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret Lone Thybo Mouritsen til centrets hjemmeside.
Det har endnu ikke været muligt at fastslå kønnet på den lille sælunge. Det kræver nemlig, at ungen ligger på en bestemt måde, så man kan se, om den enten har små dievorter eller en lille lomme til det mandlige kønsorgan.

Flytter hjemmefra

Når den nyfødte sælunge til efteråret er blevet gammel nok til at ”flytte hjemmefra”, skal den videre til et andet akvarium eller zoologisk have. Kattegatcentret deltager nemlig i et internationalt samarbejde i en af verdens største zoo- og akvarieorganisationer EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), hvor et omfattende udvekslingsprogram sørger for at udveksle dyr på tværs af landegrænser. På den måde forhindres indavl og indsamling af dyr fra naturen minimeres. Kattegatcentret har tidligere sendt sælungen Nor til Skotland og sælungen Kaia til Portugal som et led i det internationale samarbejde, men det er ikke alle dyr, der sendes så langt væk.


Spættet sæl

Faren til den nye sælunge er Kattegatcentrets hansæl, Felix.
Spættede sæler føder én unge af gangen. Sælungen vejer som nyfødt cirka 10 kg og måler cirka 80 cm. Sælungen kan svømme med det samme, men bevæger sig lidt kluntet i starten.

Spættede sæler føder deres unger midt på sommeren, hvorfor man i denne periode observerer mange sælunger i naturen. Det er normalt, at sælunger ofte ligger alene på strandbredden og hyler – og derfor kaldes efterladte sælunger også for ”hylere”. Men det betyder ikke, at de er blevet efterladt. Moren er sandsynligvis svømmet ud for at finde føde, og ungen kan være ladt alene i flere timer. Men menneskers færden i nærheden af ungen kan forhindre, at moren vender tilbage, og derfor er det vigtigt, at man lader ungen være. Hvis sælen er ilde tilredt, har sygdomstegn eller er alvorligt skadet, skal man ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812 eller til Naturstyrelsen

Publiceret 04 August 2017 16:30