Niels Gyldenlund Mikkelsen bliver et af Socialdemokratiets bud på et generationsskifte i byrådet. Foto: Janni K. Nielsen

Niels Gyldenlund Mikkelsen bliver et af Socialdemokratiets bud på et generationsskifte i byrådet. Foto: Janni K. Nielsen

KV17 - debat Syddjurs:

Regeringens skatteudspil vil ramme Syddjurs hårdt og skævt

Af Niels Gyldenlund Mikkelsen (S), kandidat nummer 5 ved KV17 i Syddjurs:

"Tirsdag 29. august 2017 kom VKLA-regeringen med et skatteudspil, som sammenlagt agter at skære ned på skatten med 23 milliarder.
Som sædvanlig lyder det fra de borgerlig-liberale, at de giver pengene tilbage til borgerne og de fremhæver, at HK'eren efter deres regnemodeller får mest ud af det. Det lyder alt sammen meget godt – men det har meget hårde og skæve konsekvenser for størstedelen af borgerne, ikke mindst i Syddjurs kommune.
Først og fremmest vil 23 milliarder mindre i statskassen alt andet lige betyde velfærdsforringelser. Uanset hvordan man vender og drejer det, så kommer velfærdsstaten til at koste mere i de kommende fem-ti år, fordi vi lever længere og er bedre til at redde uheldsofre og behandle syge. Når medicinen og maskinerne bliver konstant flere og dyrere, så kan sygeplejerskerne og lægerne løbe nok så stærkt; der vil stadig med al sandsynlighed være stigende udgifter.

For det andet forklarer regeringen, at det er for at give folk incitament til at arbejde mere. Også det skal man sætte i perspektiv, denne gang til den seneste tids stigende pensionsalder. Jeg skal selv være 73,5 år, når jeg kan trække mig tilbage – for et årti siden havde jeg kunnet gå på efterløn som 60-årig. Hvis jeg skal holde 13,5 år længere – de hårdeste år efter 60 – er det måske fornuftigt ikke at gå efter en 80-timers arbejdsuge, blot fordi udkastet er godt i 30'erne og start-40'erne. Jeg startede selv som 11-årig og vil altså have mere end 60 år på arbejdsmarkedet, når jeg kan gå på pension. Jeg synes hverken, det er retfærdigt at kræve jeg arbejder mere eller længere.

For det tredje, så er det tilsigtet de mest velstillede over hele linjen. Fra billigere luksusbiler til skjulte topskattesænkninger, så kommer regeringen de rigestes lommer til hjælp. På bekostning af vores allesammens folkeskoler, sygehuse, veje og natur.

For det fjerde, så taler man om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Dette er selvfølgelig allerede tilfældet og selvom højrefløjen gang på gang påstår, at det modsatte af tilfældet, så er det under én procent, hvor der KAN være mulighed for at få mere på dagpenge end at arbejde – og af disse arbejder tre af fem allerede. Dertil kommer det sociale på arbejdet, glæden ved at gøre en forskel, som begge har betydning for den enkelte; depression og mistrivsel rammer ledige langt oftere end folk i arbejde.

For det femte, så er vi netop på vej ud af krisen, som de rigeste bragte over os. De arbejdende danskere har spændt livremmen ind og spises nu af med et par tusinder om året på bankkontoen, mens skolerne lukkes og plejepersonalet fyres.

Sidst men ikke mindst, så er skatteudspillet tilrettet de arbejdende. Dette er som hovedregel sød musik i en socialdemokrats ører – men det har en grim biklang af social uretfærdighed, når det betyder, at de jobsøgende, de syge og de ældre står tomhændede tilbage.

Alt sammen vil om få år eller endda måneder kunne måles på svindende lærere, sygeplejere og pædagoger i Syddjurs og det er vi ærligt talt ikke tjent med.

Vi har brug for en borgmester, der siger klart fra over for en regering, der i den grad taler de riges og kun de riges sag. Sådan én ser jeg i Ole Bollesen, som jeg er så heldig at kunne kalde min spidskandidat."

Publiceret 31 August 2017 20:30