Med indgåelsen af valgforbundet på borgerlig side, er alle spekulationer om Dansk Folkepartis flirt med Socialdemokratiet stoppet eller er de? Fra v.: Per Zeidler (LA), Bent Schouw (Nye Borgerlige), Tommy Bøgehøj (Konservative) og Ebba Grethe Møgelvang (DF). Foto: Gustav Bielefeldt

Med indgåelsen af valgforbundet på borgerlig side, er alle spekulationer om Dansk Folkepartis flirt med Socialdemokratiet stoppet eller er de? Fra v.: Per Zeidler (LA), Bent Schouw (Nye Borgerlige), Tommy Bøgehøj (Konservative) og Ebba Grethe Møgelvang (DF). Foto: Gustav Bielefeldt

KV17:

Borgerlig kvartet i valgforbund

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative og Nye Borgerlige har indgået teknisk valgforbund for at sikre, at stemmerne bliver i familien

Af
Af Lars Norman Thomsen

Borgmesterpartiet Venstre må klare sig selv til Kommunalvalget i Syddjurs. Partiet har tidligere fået en kurv af Dansk Folkeparti, og forleden blev det en kendsgerning, at en kvartet af borgerlige-liberale partier: Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative og Nye Borgerlige - har indgået et såkaldt teknisk valgforbund.

Det tredje af slagsen i Syddjurs. Tidligere har Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten indgået teknisk valgforbund, og det samme har Det Radikale Venstre og Alternativet.

Kvartetten bag det nye valgforbund skriver i en kortfattet pressemeddelelse, at formålet med at gå sammen er, at arbejde for en styrkelse af:

  • det borgerlige samarbejde
  • arbejde for lavere skat
  • værne om danske værdier og traditioner

Teknikken bag

Der kan være mange grunde til at indgå valgforbund. Grundlæggende handler det om at sikre valgforbundets partier under ét flere mandater.

Rent teknisk betyder et valgforbund, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de var et samlet parti.
Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, på de enkelte partier, i øvrigt efter de samme regler, som gælder for fordelingen af mandaterne mellem partierne (herunder valgforbundene) ved den første mandatfordeling.

Adresseavisen mener:

Kvartetten vil gøre valgforbundet til mere end et teknisk samarbejde, fremgår? det af udmeldingen fra de fire partier.

Spændende i betragtning af, at de fire partier ret beset er meget politisk forskellige i deres udgangspunkt.
Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har en erklæret tro på, at de liberale demokratier som blev skabt i kølvandet på 2. verdenskrig fortsat er den mindst dårlige styreform.

Begge partier bekender sig tillige til de internationale institutioner, der siden er blevet dannet: FN, EU, NATO m.fl.
Liberal Alliance er et liberalistisk parti, der går ind for minimalstaten. Konservative er fortalere for den stærke stat, og i Syddjurs-udgaven har borgmesterkandidat og lokalformand Tommy Bøgehøj altid pointeret, at partiet er tilhænger af en socialkonservativ linje.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er i kappestrid om at være mest fremme på beatet, når det gælder kritik af den førte flygtninge- og indvandrepolitik hertilands.

Begge partier er såkaldt nationalkonservative partier, der bekender sig til nationen og stærke grænser nationerne imellem. EU? er begge partier mere eller mindre erklærede modstandere af. Nye Borgerlige helt og aldeles.

Dansk Folkeparti er tilhænger af velfærdsstaten i Socialdemokratisk forstand, Nye Borgerlige er det ikke. Partiet er her på linje med Liberal Alliance.

Lokalt har Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i denne byrådsperiode været alt andet end perlevenner.

Dansk Folkepartis leder Per Dalgaard har direkte undsagt Liberal Alliances ditto, Per Zeidler flere gange, når der i byrådet er blevet diskuteret frikadeller, danskhed og værdipolitik.

Sommeren har Dansk Follkeparti benyttet til at fortælle nuværende borgmester Claus Wistoft, at han ikke automatisk kan regne med partiet på en valgaften. I?stedet har partiet sendt kærlighedserklæringer til Ole Bollesen og Socialdemokratiet.

Hvordan rimer det med, at Dansk Folkeparti vil arbejde for en styrkelse af det borgerlige samarbejde?

Betyder det, at flirten med Bollesen &?co. kun var en sommerromance uden en chance?

Betyder Dansk Folkepartis valgforbund, at man alligevel kan støtte V-borgmester Claus Wistoft på valgnatten?

Vælgerne har krav på en forklaring fra alle fire partier. Vil I?bruge jeres kommende mandater til sammen at styrke det borgerlige samarbejde?

Betyder grundsynet i hver af jeres partier ikke noget? Er I?til fals for stemmer udelukkende?
Lars Norman Thomsen
Redaktør

Lars Norman Thomsen

Lars Norman Thomsen

Publiceret 01 September 2017 07:00