"Det er en stor stor ting for Maltfabrikken, der viser at vi ikke bare er et lokalt og regionalt forankret projekt, men et nationalt betydningsfuldt projekt med internationale dimensioner," siger direktør for NY MALT, Kristian Krog. Foto: Lars Norman Thomsen

Kultur:

Nyt gennembrud for Maltfabrikken

Bliver hjemsted for nyt residency for internationale kunstnere

Danmark får snart et nyt residency for internationale billedkunstnere i Ebeltoft. Formålet med det nye residency er at understøtte udvekslinger mellem den internationale og den nationale kunstscene på et højt kunstnerisk niveau, som så også vil fremme dansk kunst og danske kunstneres muligheder internationalt.

Og derfor har Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst besluttet at indgå i et samarbejde med Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst, som sammen skal drive det nye internationale residency, der har fået arbejdstitlen ”MALT AIR”.

Formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst Gitte Ørskou udtaler i en pressemeddelelse:

”Med de stærke kompetencer Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst repræsenterer, har Statens Kunstfond fundet nogle ambitiøse samarbejdspartnere, der sammen kan løfte opgaven med at drive et residency for internationale billedkunstnere på et professionelt og højt kunstfagligt niveau."

Ifølge Gitte Ørskou er Maltfabrikkens faciliteter ganske enestående, og der er allerede lagt i støbeskeen til en lang række aktiviteter og netværk, der vil gøre ”MALT AIR” til et residencyprogram med både indhold og substans.

Maltfabrikken som samlingspunkt

I løbet af de kommende år vil den karakteristiske røde Maltfabrik i Ebeltoft blive renoveret og udviklet med den ambition at skabe et samlingspunkt for kunst, kultur og kreativitet i Østjylland.

Som et særligt fokusområde har det i projektet været prioriteret at etablere nye attraktive boliger, atelierpladser og værksteder for kunst, design og kreativt iværksætteri, hvor faste lejere og midlertidige internationale residenter kommer til at dele faciliteterne.

Maltfabrikkens direktør Kristian Krog udtaler i pressemeddelelsen:

”På det nye MALT AIR vil det gode værtskab komme til at stå helt centralt. Vi glæder os til at kunne byde kunstnerne velkommen med et skræddersyet program, der tager udgangspunkt i den enkeltes kunstneriske praksis og aktuelle fokusområde. En del af dette arbejde vil også indebære at sikre, at residenterne bliver introduceret til relevante personer og institutioner i hele Danmark og får et bredt netværk.”

Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst bidrager begge med stærke kunstfaglige kompetencer til residencyprogrammet. Begge institutioner vil fungere som platform for møder med de eksisterende professionelle billedkunstmiljøer i hele Danmark. Derudover vil Kunsthal Aarhus bidrage med kuratorisk sparring og internationalt netværk, og Statens Værksteder for Kunst vil bidrage med vejledning i kunstneriske arbejdsprocesser.

For at sikre et højt kunstfagligt niveau på det kommende MALT AIR har Region Midtjylland bevilget 1 million kroner til udviklingsfasen frem mod 2019.

  • Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst står for vurderingen af ansøgningerne, og udvalget har derudover afsat midler til både drift af residenciet og stipendier til de internationale billedkunstnere, der vil sikre, at MALT AIR får en kapacitet på cirka sekskunstnere hvert år
  • Aftalen mellem Statens Kunstfond og Maltfabrikken er indgået for en toårig periode fra 2019-2020, og aftalen vil blive evalueret i foråret 2020 med mulighed for forlængelse i yderligere to år

Publiceret 01 September 2017 08:18