Jørgen Hansen kalder værket for forestillingen om tilværelsens foranderlighed, da værket forandrer sig, imens det bliver bygget, og herefter er der klimaks, når de 1000 grader opnås, og værket begynder at erodere. Foto: Ivar Mjell

Jørgen Hansen kalder værket for forestillingen om tilværelsens foranderlighed, da værket forandrer sig, imens det bliver bygget, og herefter er der klimaks, når de 1000 grader opnås, og værket begynder at erodere. Foto: Ivar Mjell

Kulturby 2017:

Ler og gløder pryder Strandengen i Ebeltoft

Keramikeren Jørgen Hansen er i fuld gang med at skabe sin brændingsskulptur syd for Hotel Ebeltoft Strand

Af
Af Alexandra Bach

Det er keramikeren Jørgen Hansen fra Hyllested, som står bag det spektakulære brændende kunstevent, der løber af stablen 8. september, når mørket falder på cirka 20.30 i Ebeltoft.

Siden 29. august har man kunnet følge værkets udvikling,fordi kunstneren og 8-10 mand er trukket i arbejdstøjet for at opføre den to meter lange og halvanden meter høje skulptur, der bygges af ler.

“Det er et åbent folkeligt projekt, og jeg håber, at folk kommer og ser processen. En del af det er at se det blive bygget,” siger Jørgen Hansen.

Når skulpturen er opført og leret er tørret, vil skulpturen blive pakket ind i et varmebestandigt materiale, som skaber det ovnkammer, hvor denne skulptur skal brænde over 24 timer. Kulminationen på projektet sker den 8. september, når temperaturen når op på 1000 grader, hvor det vil være muligt at se den glødende transformation af leret til keramik.

Jørgen Hansen fortæller, at kulminationen sker 8. september, men at folk er velkommen til at komme og følge processen. Foto: Alexandra Bach

Jørgen Hansen fortæller, at kulminationen sker 8. september, men at folk er velkommen til at komme og følge processen. Foto: Alexandra Bach

Billedkunstrådets initiativ

Bag eventet står Syddjurs Kommunes Billedkunstråd, som har taget initiativ til projektet.

“Sidste år havde vi et møde, hvor vi hvor vi talte om, at vi i forbindelse med Kulturby 2017 gerne ville gøre noget særligt, der satte Ebeltoft på landekortet, og så faldt valget på Jørgen, fordi der er noget spektakulært ved at lave en skulptur på stedet,” fortæller Stig Bredstrup fra Billedkunstrådet.

Udover at projektet blandt andet er støttet af Kunstrådet, Syddjurs Kommune, Nationalpark Mols Bjerge og Kvadrat, fortæller Stig Bredstrup, at der også har været rigtig god opbakning fra de lokale.

“Byens borgere har bakket op om det her. Vi kan låne strøm til værktøjet ved naboen, og den lokale tømrermester har doneret et stillads med tag på, som skal fungere som et hus for skulpturen, så det er et godt folkeligt projekt,” fortæller han.

Billedkunstrådet har talt med Jørgen Hansen om, at det ville være en rigtig god ide, hvis kunstværket havde noget at gøre med Mols Bjerge, og det har passet Jørgen Hansen fint.

“Jeg laver ofte skulpturer, som giver en resonans til det sted, hvor jeg er. Mols Bjerge er jo en markant del af det her sted, og det som er interessant er jo, at det er skabt af isen, som har efterladt alt i en stor morænebunke, og så har man fået denne her skønhed ud af det,” siger han.

“Mols Bjerge indeholder en masse, som man ikke kan se på overfladen, og det passer godt til mine projekter, det at der er meget mere inde bagved, end man kan se på overfladen,” siger han.

Derfor er Mols Bjerge en del af inspirationen til kunstværket.

“Men man skal ikke forvente at se en afbildning af Mols Bjerge,” siger han og griner.

Jørgen Hansen fortæller, at selve skulpturen ikke vil stå der for evigt, men at det også er en del af tanken bag projektet. Som han siger, så er det er lidt ligesom med livet, det har vi heller ikke for altid.

“Man kan ikke forvente, at den står til evig tid, men sådan er livet jo også,” siger han og afslutter med at fortælle, at han håber på at kunne give folk en stor oplevelse, hvor de bliver forført ind i værket.

Publiceret 04 September 2017 21:00