Lars Østergaard, nuværende udvalgsformand for Børne- og Ungdomsudvalget. Foto: Lars Norman Thomsen

Lars Østergaard, nuværende udvalgsformand for Børne- og Ungdomsudvalget. Foto: Lars Norman Thomsen

KV17 - debat Norddjurs:

Kære borgmester, Venstre er fortsat klar til at snakke fremtidens skole med dig

Af Lars Østergaard (V), formand Børn- og Ungdomsudvalget Norddjurs:

“Vi vælter os i gamle og utidssvarende skolebygninger i Norddjurs Kommune, og der kommer konstant kostbare påbud fra Arbejdstilsynet.
I Norddjurs havde vi 7. august 2017 i alt 3.340 elever, hvilket er cirka 900 færre elever, end vi havde ved kommunesammenlægningen for 11 år siden. I Norddjurs har vi 11 skoler, to 10. klassestilbud og Djurslandsskolen for specialelever.
Eleverne er fordelt på 16 geografisk adskilte matrikler. I den mindste skole var der ved skoleårets opstart indskrevet 16 elever i 0. klasse, 5 elever i 1. klasse, 4 elever i 2. klasse, 6 i 3 klasse, 8 i 4. klasse, 12 i 5.klasse og 17 i 6. klasse. Selv ved sammenlæste klasser er der stor svingning i klassekoefficienterne skolerne imellem, og flere skoler betaler en høj pris med store klasse-koefficienter, for stor inklusion og ingen penge til to-lærer ordninger, materialer, lejrture med mere. Konsekvenserne er tydelige, idet mange forældre bortvælger deres distriktsskole.
Hvad gør S og flertallet i kommunalbestyrelsen så ved det. Svaret er reelt INGENTING, - eller måske rettere: ”S trækker tiden til efter kommunalbestyrelsesvalget 21. november 2017.” Tre perioder i kommunalbestyrelses har vist mig, at der intet sker, hvis S fortsat skal styre Norddjurs.
En S-ledet kommune koster desværre Norddjurs millioner af kroner hvert år, som kunne have været blevet brugt på at få Danmarks bedste folkeskole i trivsel, mønsterbrydning og faglig viden.

  • Som eksempel har vi i BUU (Børne- og Ungdomsudvalget) været tvunget til at arbejde i et par år med urealistiske udvidelser af Djurslandsskolen på 50 millioner kroner – intet er sket
  • Der er blevet gennemført en ressourcetung (i tid og penge) analyse af skoleområdet – intet er sket
  • Nu står der i B2018, at der skal laves en tilsvarende analyse på specialområdet. Et S-fingeraftryk. Jeg vil gætte på, at der efter analysen intet sker. 
  • Der er gennemført en analyse specifikt omhandlende Toubroskolen, selvom flere skoler har udfordringer i Norddjurs. Det gør det ikke bedre, at Toubro skoleanalysen er offentlig og hænger ledelse og lærere ud. Analysen blev helt uhørt bestilt uden om mig (som formand for BUU). Af hvem ved vi endnu ikke?
Mit råd er: ”Drop analyserne og skrid til handling.”
Historien vil automatisk gentage sig. Forældrene på Voldby Skole bad for nogle år siden selv om, at politikerne skulle lukke skolen, da den kom ned på 56 elever. Herefter blev eleverne flyttet over på Vestre Skole i Grenaa. Mig bekendt var såvel elever som forældre meget tilfredse med dette skoleskifte.
Som formand for BUU har jeg forgæves gennem fire år ønsket møder med borgmesteren, hvor vi kan tale om – og få løst – vores problemstillinger på skolerne.
Venstre tager problemstillingerne på vores skoler alvorligt. Venstre vil gerne i dialog med borgmesteren, der med det største parti bag sig fortsat har serveretten.”

Publiceret 13 September 2017 13:46