De er uenige om mangt og meget i politik - men de kan sagtens hygge sig i hinandens selskab, Henrik Holmsted Pedersen t.v. og Niels Busk Sørensen.

De er uenige om mangt og meget i politik - men de kan sagtens hygge sig i hinandens selskab, Henrik Holmsted Pedersen t.v. og Niels Busk Sørensen.

Demokratiets vogtere i Norddjurs

Henrik og Niels er trofaste tilhørere, når de lokale politikere samles for at træffe små og store beslutninger

Af
Af Søren Andersen

NORDDJURS: Fremmødet er ikke stort til de månedlige kommunalbestyrelsesmøder i rådssalen i Grenaa - hvis der ikke lige er lukning af en skole eller børnehave - eller vindmøller - på dagsordenen. Men to af de mest trofaste vogtere af det lokale demokrati er Henrik Holmsted Pedersen og Niels Busk Sørensen.
De sidder dog ikke sammen - men på hver sin side i salen. Så alene af den grund falder sammenligningen med de to gnavpotter på balkonen i Muppet Show til jorden.
“Jeg sidder helst sammen med den røde side, men Niels er jo blevet lidt mere blå med årene, så det er nok naturligt, at han sidder hvor han gør,” siger Henrik Holmsted Pedersen, der ved det kommende valg debuterer som kandidat. Tirsdag 21. november er han at finde på liste Ø - Enhedslisten.
Selv om Niels Busk Sørensen er voldsomt interesseret i politik, så vil man aldrig se hans navn på en stemmeseddel.
“Det vil jo kræve, at jeg melder mig ind i et politisk parti, og det vil aldrig ske. Jeg kan ikke finde et parti at være enig med,” siger han.

Aldrig i et parti

Niels Busk Sørensen har fulgt kommunalpolitikken på nærmeste hold i seks-syv år.
“Politik har altid interesseret mig, men jeg fik først tid til at komme til kommunalbestyrelsens møder, da jeg sagde farvel til arbejdsmarkedet. Min far sad i byrådet i Rønde og min bror har siddet i borgerrepræsentationen i København.
Der er altid blevet diskuteret meget politik i mit barndomshjem, men vi var aldrig enige, husker Niels.
Henrik kommer fra en dybt splittet familie rent politisk - med en mor, der var glødende kommunist, mens hans far stemte Venstre og var aktiv i både søndagsskole og Indre Mission.
Også han har fundet tid til mere politisk arbejde efter et farvel til arbejdstilværelsen.
“Med hårdt fysisk arbejde som lastvognsmekaniker og skidtfiskeoptager og en familie, var tiden ikke til mere, siger han - der har taget meget store spring i politik. Fra Venstre til Enhedslisten.
“Og så er der nogle, der siger, at jeg var medlem af Socialdemokratiet en enkelt dag. Jeg kan godt huske, at jeg var ved at gøre det, men jeg har i hvert fald aldrig betalt kontingent,” husker han.
Siden har han støttet Enhedslisten og været medlem to-tre år.
“Jeg syntes, at vi begyndte at svigte de svageste i samfundet. Det holdt jeg ikke af. Og i dag kan jeg se, at det var forkert, da jeg selv i sin tid gik ind for udlicitering. Jeg arbejdede jo i skraldebranchen - og i dag kan jeg se, at de 12-13 skraldemænd, som var i Grenaa - de er enten døde eller slidt op. I dag er der vel fire til at tage skraldet i Grenaa.
For Niels går der en væsentlig skillelinje mellem landspolitik og kommunalpolitik.
“I mange år stemte jeg altid på SF til folketingsvalg, men i lokal politik går min stemme til en person - og det kan lige så vel være til en konservativ som til en fra Enhedslisten,” siger Niels.

Tre i tankerne

Endnu ved han ikke, hvem der får hans kryds til novembervalget.
“Jeg har tre i tankerne. Der trænger til fornyelse i kommunalbestyrelsen, så to af mulighederne er nye kandidater. Og jeg er lige glad med, hvor de hører til både partimæssigt og geografisk,” siger Niels.
Han er ikke imponeret over det niveau, som den nuværende kommunalbestyrelse har leveret.
“Nej, man kan jo se, at der er flere af politikerne, der faktisk aldrig siger noget. Egentlig forstår jeg det måske nok, når jeg ved, hvem de er. Men helt galt er det, at jeg ikke har set nogle af de nye kandidater komme til et kommunalbestyrelsesmøde. Så har de efter min mening ikke vist nok interesse for at blive valgt - men jeg kan jo også sige, at den eneste stol, der er sikker efter valget, er min,” siger Niels.
Henrik Holmsted synes at have set en tendens til, at jo længere og længere man kommer i en lang dagsorden, des mindre seriøs bliver behandlingen.
“Så kan det godt gå for stærkt indimellem.”

Lukkethedskultur

Han er også kritisk over den lukkethedskulur, han oplever hos politikerne.
“Hvorfor ikke dele flere sager op i en åben og en lukket del, spørger han.
De to trofaste tilhørere deler en kritisk holdning til Grenaa Havn.
“Her trænger der virkelig til at blive lukket op. Hvorfor kan man ikke læse dagsorden og referat fra bestyrelsesmøder i en kommunal havn,” spørger Henrik.
Niels fik den triumf, at han efter at have spurgt om muligheden for at stille spørgsmål på den seneste generalforsamling i havnen - og blev afvist - af borgmester Jan Petersen, S, er blevet lovet en ny mulighed næste gang.
Og hvad ville han så have spurgt om?
“Ingenting. Jeg ville blot høre, om jeg måtte,” siger han.
Spørger man de to om det vigtigste tema i valgkampen i Norddjurs, er de lidt mere tøvende i deres svar.
“Jeg synes, vi svigter de små byer i kommunen. Og så trænger der virkelig til at blive sat ordentligt i stand i Grenaa. Både bygninger, veje, cykelstier og fortove,” mener Henrik.
Det er Niels enig i.
“Men det er helt klart, at antallet af skoler skal ned,” siger han.
Det vil Henrik så gerne se et regnestykke dokumentere, at det skulle være en god idé.
“Der forsvinder noget i en by, når en skole lukker. Vi kan ikke leve med, at de små samfund ender med at se ud som i Ukraine,” mener Henrik.
“Så du mener, at en skole med måske 50 elever skal bevares,” spørger Niels.
“Ja, det vil jeg ikke udelukke. Det har jo vist sig, at når Kattegatcentret er i problemer, så kan man godt finde pengene og millionerne. Så kan man vel også gøre det til skolerne,” svarer Henrik.

Letbanen skiller

De to er også uenige om den kommende letbane.
“Det er en katastrofe, at Norddjurs er gået med i den. Grenaabanen var en udmærket nærbane, og det er da ligegyldigt, at det måske bliver fem minutter hurtigere at komme til Aarhus. Det er fint nok, at Aarhus får en letbane i form af en moderne sporvogn, men vi har brug for et rigtigt tog med toiletter og det hele,” mener Niels, mens Henrik er sikker på, at letbanen bliver en gevinst for Norddjurs.
Til gengæld vil han gerne afgive et politisk løfte på et helt andet område.
“Bliver jeg valgt til kommunalbestyrelsen, vil man aldrig kunne se mig drikke og spise på borgernes regning. Hvis jeg ikke selv kan få mulighed for at betale for det, vil jeg tage min egen madpakke med. Det kan godt være, at nogle siger, det er noget pjat, men jeg mener det helt seriøst,” siger Henrik.

Publiceret 31 October 2017 09:42