Stor uenighed mellem blå og rød side, om det er okay at afvise en virksomhed, der gerne vil etablere sig i Syddjurs. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Stor uenighed mellem blå og rød side, om det er okay at afvise en virksomhed, der gerne vil etablere sig i Syddjurs. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

KV17:

Ikke alle virksomheder velkomne i Syddjurs?

Lokalavisen tog temperaturen på den demokratiske samtale ved to meget forskellige vælgermøder

Af
Af Lars Norman Thomsen

Nutidens vælgermøder flytter ikke mange stemmer, men fungerer i stedet som større eller mindre samtalerum for kandidaterne og deres backing -groups. Det var den konklusion, som Lokalavisens udsendte drog hjem med efter at have overværet to vidt forskellige vælgermøder i sidste uge.

På virksomheden Refurb i Hornslet bød Alternativet indenfor. Partiformand Uffe Elbæk var landet i Hornslet på sin landsdækkende Tour de Håb rejse, og den altid milde og venlige, tidligere kulturminister, fik lejlighed til at lige at line Alternativets værdigrundlag op: Mod, Generøsitet, Gennemsigtighed, Ydmyghed, Humor og Empati - før han skyndsomt skulle videre.

Inden da havde Peter Hove, Salgs- og Marketingchef, givet deltagerne, der primært bestod af lige dele kandidater og støtter til Alternativet, et overblik over virksomheden.

Refurb opkøber, renoverer og sælger brugt it-udstyr og er et godt eksempel på en virksomhed, som har skabt sig en niche inden for feltet cirkulær økonomi.
I 2010 beskæftigede Refurb en sølle medarbejder, anno 2017 er personalestyrken vokset til 40 medarbejdere.

Bedre rammebetingelser til erhvervslivet blev diskuteret på vælgermødet på Refurb. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Bedre rammebetingelser til erhvervslivet blev diskuteret på vælgermødet på Refurb. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Der er en forskel

Peter Hove havde fået til opgave af Alternativets programlæggere at udfordre de politiske partier på erhvervspolitik, iværksætteri og grøn omstilling.

Debatten afslørede, ikke overraskende, at der er stor forskel mellem rød og blå side, når det gælder disse temaer.

Blå stue lovpriser markedsmekanismen og den økonomiske bundlinje eller 'sund økonomisk fornuft', som de kalder det.

Venstrefløjen vil modsat tage vidtgående hensyn til miljøet, selvom det koster i kassen.

Skal Syddjurs Kommune sige velkommen til alle virksomheder, der vil etablere sig i Syddjurs?

Ja, mener den blå side. Kommunen skal hilse alle, der vil skabe ny aktivitet og arbejdspladser velkommen.

“Også, hvis det er dambrug,” spurgte SF's Kristian Herget drillende.

“Vores borgmester (Claus Wistoft, red.) er interesseret i, at få virksomheder til at etablere sig i Syddjurs uanset, hvad de producerer, men sådan skal det ikke være. Vi skal kunne sige nej til virksomheder, som ikke passer ind i den grønne omstilling, som vi sammen med SF, S og Det Radikale Venstre, har lavet som fællesoplæg til valgkampen,” lød det fra Jesper Yde Knudsen, Enhedslisten.

Det er for dyrt

Dagen derpå var den social-økonomiske Kafé Kolind hjemsted for et formiddagsvælgermøde med borgmesterkandidaterne Ole Bollesen (S) og borgmester Claus Wistoft (V).

Begge blev bakket op af flere partifæller.

En helt anden type vælgermøde - glimrende for de mennesker, som har Kafé Kolind som deres faste mødested.

De benyttede lejligheden til at spørge flittigt. Ikke mindst priserne for at køre med den kommende letbane var et stort tema. Flere mente, at det bedre kunne betale sig at bile til Aarhus, men det afviste både Bollesen og Wistoft.

“Se letbanen som en ny mulighed for at komme hurtigere frem og tilbage. Et slags S-tog, som kører hver halve time,” lød det fra Claus Wistoft.

To meget forskellige vælgermøder, men den demokratiske samtale fungerede aldeles fint - trods forskelle i holdninger og tilgang til samfundslivet.

Hyggeligt formiddagsmøde på Kafé Kolind.

Hyggeligt formiddagsmøde på Kafé Kolind.

Publiceret 11 November 2017 16:23