Mindeord:

En af Gutenbergs ægte sønner

Erik Hennings trak dybe spor i den grafiske branche

Bogtrykker Erik Hennings, Hornslet, døde før jul 79 år gammel. Bo Jensen, direktør Ikast Avis og IB Gruppen A/S, har i den anledning skrevet et mindeord.
“Det var et både uventet og trist budskab den danske grafiske branche modtog op under jul, da det blev bekendtgjort, at tidligere bogtrykker og bladudgiver Erik Hennings fra Hornslet var gået bort.

Erik Hennings var mangeårig formand og æresmedlem for både Dansk Bogtrykker & Pressseforening og Provinsens Distriktsblade, og han var i det ganske land både berømt, berygtet og respekteret – både for sin indsats og for sin interesse for det fag, han som 3. generation i Henningsdynastiet jo var født ind i.

Jeg havde selv den store glæde og fornøjelse at være ansat som direktionsassistent under Erik Hennings på Hornslet Bogtrykkeri i 1980-81, og har siden haft fornøjelsen af at være kollega til ham gennem snart 40 år. Som vore familier i øvrigt har været det siden starten af mellemskrigstiden. Erik Hennings favnede hele spekteret. Han elskede sin by Hornslet, hvor han jo var en af byens Matadorer, som kunne få ting til at ske.
Og skal man lade sig inspirere af Lise Nørgaards berømte TV-serie favnede han hele pakken lige fra Obert Hackel til fru grisehandler Larsen. Erik var stor, stærk og højlydt og fyldte rummet op som den gode oberst, og han havde en retfærdighedssans og lysten til at hjælpe andre mennesker på samme måde som Oluf Larsens elskelige hustru Kathrine, som også altid stod ved sit standpunkt, selvom man kom til at tale flertallet imod.
Erik Hennings var entreprenant som få. Som helt ung købte han trykkeri i Viborg og startede egen ugeavis i konkurrence med De Bergske Blade. Efter faderen Hother Hennings død flyttede han familien hjem til Hornslet, men fortsatte udvidelsen af sit bladimperium og byggede samtidig den store trykcentral op, som stadig giver mange arbejdspladser til byen, hvor der i dag Tendrup trykkes aviser til store dele af landet.
Personligt har jeg lært virksomhedsledelse af Erik Hennings helt nede fra. Både når der skulle opbygges kalkulationssystemer, sælges tryksager i Mørke, investeres i nye trykværker på Avis Tryk, købes Rougsøblad af konkurrenten, og når der skulle fodres fasaner i Rosenholm Slotsskov. Var man ansat under Erik Hennings, skulle man være forberedt på lidt af hvert. Og det blev helt sikkert aldrig kedeligt. Han var nemlig også humoristisk som få og spredte liv og glade dage på sin vej. Selvom nogen ville mene, han var lidt brovten. Det var han ikke – snarere lidt distræt, men med et lyst sin og en hukommelse, som gik tilbage til før han selv var født.
Den grafiske branche er blevet en stor personlighed fattigere, og de folk på Hornsletkanten, som kendte Erik Hennings, skal være glade ved dette. En person som Erik Hennings var ikke en dusinvare, og der går nogen tid, inden en sådan fødes igen.
Æret være Erik Hennings positive minde.”

Publiceret 27 December 2017 08:30