Zeidler: ”Set i bagklogskabens lys, så har det edderma’me været dumt…”

Sidste kapitel i den historie, der på alle måder bragte den tidligere Syddjurs politiker og folketingskandidat for Liberal Alliance, Per Zeidler, på alverdens forsider

Af
Af Simon Carlson og Lars Norman Thomsen

SLUTKAPITEL

Når du sætter dig til at læse følgende historie, er der to ting, vi gerne vil gøre klart.

For det første er det essentielt, at du ved, at denne historie på ingen måde er en forsvarstale for Per Zeidlers handlinger. Denne historie er drevet af nysgerrighed. Stort set alle i lokalområdet har haft en mening om Per Zeidler. Han fylder meget. Både fysisk og med sine meninger, der har delt vandene; særligt i løbet af hans politiske karriere. Per Zeidler er en profil i lokallivet i mere end én forstand. Derfor er denne historie blevet til, fordi vi er nysgerrige. Nysgerrige på, hvorfor en profileret politiker og formand for kommunens Familie- og Institutionsudvalg, hvor under børn og skoler hører, vælger at sætte sin tilværelse på spil? Og hvordan startede egentlig den historie, der ramte et klimaks, da Per Zeidler blev konfronteret med sin dobbelttilværelse foran et slidt forsamlingshus i Ammitsbøl.

For det andet vigtigt, at du ved, at på nuværende tidspunkt er Per Zeidler ikke dømt for at have foretaget sig noget ulovligt i forbindelse med sagen om arrangering af såkaldte gangbang i et forsamlingshus i Ammitsbøl ved Vejle. Politiet har sigtet Per Zeidler for rufferi. Efterforskningen kører lige nu på syvende måned.

Det er med andre ord vigtigt, at du holder dig for øje, at i juridisk forstand, har Per Zeidler endnu ikke gjort sig skyldig i noget kriminelt, og han er heller ikke tiltalt.

Dette er tredje og sidste del af historien om Per Zeidlers deroute. Har du ikke læst de to første afsnit, kan du med fordel finde avisen eller e-avisen fra sidste uge frem.

Politik og moral

Moral og etik forbinder mange, som to begreber, der betyder det samme, men sådan er det ingenlunde.

"Moral" er det sæt af regler for opførsel og de normer, som du, jeg og nogle af de mennesker, vi lever iblandt, tillægger værdi. "Etik" er overvejelsen over, hvorfor vi anser dem for værdifulde, og i etikken indgår også en sammenligning med den "moral", andre har" (Savater, Fernando: "Tanker fra en kannibal – en bog om etik", 2000, s. 57).

Grunden til at jeg vælger udstødningsgas er, at det er den mest humane form at tage sig selv af dage på. Det sviner ikke og man forurener ikke, og så er det nemt at fjerne en for de reddere, der skal rydde op efter en.

Vi har tidligere fortalt, at Per Zeidler i dagene efter, at hans andet liv var blevet rullet ud for åben skærm 8. november 2017, følte sig så mentalt nulstillet og afsondret fra en undrende og fordømmende omverden, at han var på nippet til at tage sit eget liv. Der rullede nærmest en lavine på de sociale medier. Per Zeidler endte med at blive den ensomste dansker i Danmark – ulykkelig og desillusioneret. Han var så langt ude på det mentale overdrev, at han var indstillet på at det skulle være slut. Han havde taget beslutningen, da han i midten af november 2017 parkerede sin bil i et, troede han, øde nordtysk landskab langt fra alfarvej.

”Jeg troede, at jeg havde fundet et helt øde sted midt i den her vindmøllepark, men der var åbenbart andre mennesker i samme område. Derfor er jeg her i dag,” siger Per Zeidler.

Den totale ensomhed

Det er et ældre tysk ægtepar, som er ude at lufte hund, der finder en bevidstløs Per Zeidler i sin bil. Han bliver bragt til sygehuset, hvor han ligger til observation i tre dage. Ifølge Per Zeidler bliver han tirsdag 21. november 2017 – den dag, hvor der er kommunalvalg - udskrevet fra hospitalet. De beder ham om at køre hjem og søge noget hjælp. Han kører hjem.

På dagen for kommunalvalget kører Per Zeidler hjem mod Danmark efter sit selvmordsforsøg.

På dagen for kommunalvalget kører Per Zeidler hjem mod Danmark efter sit selvmordsforsøg.

”Det er jo deres (det ældre ægtepar, red.) skyld, at jeg lever i dag. Jeg har altid syntes, det var kujonagtigt at begå selvmord. Jeg har altid sagt, der findes en løsning, men her kunne jeg ikke se den. Siden har jeg haft lyst til at tage livet af mig selv flere gange, men nu har lysten til livet overtaget,” siger Per Zeidler.

Jeg troede, at jeg havde fundet et helt øde sted midt i den her vindmøllepark

”Grunden til at jeg vælger udstødningsgas er, at det er den mest humane form at tage sig selv at dage på. Det sviner ikke og man forurener ikke, og så er det nemt at fjerne en for de reddere, der skal rydde op efter en. Mænd har det med at tage livet af sig selv på ofte dramatiske måder. De skyder sig, hænger sig eller kører frontalt sammen med en anden bil. Det her går ikke ud over nogle andre - kun en selv. Det ved jeg jo fra mit mangeårige tidligere virke som Falck-redder.”

Kontakt

Det er internettets skyld, at han ikke allerede på vejen op igennem Danmark gør noget ved tankerne. Da Per Zeidler 8. november bliver afsløret i sit dobbeltliv foran forsamlingshuset i Ammitsbøl, står der et par betjente og venter på ham. Han bliver bragt til politistationen, hvor hans computer, iPad og private telefon konfiskeres. Det eneste han får med sig ud, er hans anden telefon – gangbang-telefonen – som politiet ifølge Per Zeidler hurtigt kan kopiere.

Den dag i dag mener Per Zeidler stadig ikke, at han har gjort noget forkert i kombinationen af at være folkevalgt byrådspolitiker og arrangør af gangbang. Arkivfoto

Den dag i dag mener Per Zeidler stadig ikke, at han har gjort noget forkert i kombinationen af at være folkevalgt byrådspolitiker og arrangør af gangbang. Arkivfoto

”Det er en telefon med taletidskort, så jeg kan ikke komme på noget net i Tyskland, og jeg hører jo ikke fra nogen. Ingen tager kontakt, selvom min nærmeste familie havde mobilnummeret hertil, som de eneste. Der føler jeg mig godt nok ensom. Da jeg kommer til Danmark igen, får jeg forbindelse til nettet, og jeg kommer på min Gmail. Der ser jeg, at der er mange af mine ældste venner og min daværende byrådskollega Flemming Hansen, der har skrevet til mig og siger, at de er bekymrede, og jeg skal tage kontakt til dem. Havde det ikke været for dem, så var jeg nok kørt i Kolding Havn,” fortæller Per Zeidler.

Epilog

Som vi har beskrevet i denne artikelserie, fortryder Per Zeidler ikke, at han har arrangeret gangbang, og selv om vi i den første artikel afsluttede med et reflekterende citat: ”Set i bagklogskabens lys, så har det edderma’me været dumt…”, så går den refleksion på de store familiemæssige omkostninger, som hele dette intermezzo har fået. Under alle omstændigheder fastholder Per Zeidler, at hans handlinger har været styret af lyst og nysgerrighed og ikke økonomisk vinding, og når man ikke gør skade på andre mennesker, så er det en privat sag, hvad man foretager sig i fritiden – også når man er mangeårig lokalpolitiker og udvalgsformand for skole- og daginstitutionsområdet.

Det rager ikke andre, hvad en politiker laver i sin fritid, og politikere skal ikke have en højere moral eller etik end sine vælgere, er Per Zeidlers soleklare grundholdning – og det har den altid været.

Havde det ikke været for dem, så var jeg nok kørt i Kolding Havn

Per Zeidler er fuldt ud enig med filosoffen Anders Fogh Jensen, der i helt andre sammenhænge har udtalt noget i retning af, at personificeringen af det politiske har medført, at politikerens personlige handlinger bliver vigtigere end den politik, han eller hun fører.

Politiet efterforsker stadig Per Zeidlers rolle i gangbang-arrangementerne, og hvorvidt han har tjent penge på arrangementerne. Vi har således ikke mulighed for at konkludere hverken det eller det andet, og derfor har præmissen for denne artikelserie fra begyndelsen været nysgerrigheden - hvorfor valgte Per Zeidler at løbe risikoen ved at involvere sig i et alternativt sex-miljø?

Svaret på det har Per Zeidler:

”Undervejs i alt det her tænker jeg ikke over, at min familie kan blive draget ind i det på en måde, der kan virke helt absurd, men jeg må konstatere at mange medier gik helt i selvsving med egne opdigtede løgnehistorier, og at folkedomstolen hurtigt fulgte efter med deres fordømmelser siddende bag en skærm og kunne pudse deres eget alter ego af. ”

Jeg har altid haft en stor seksuel appetit, så for mig var det et frirum. Det var mental hygiejne for mig i forhold til mit politiske virke.

”Så jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er mistænkt for at handle med kvinder, stoffer og forulempe nogle eller at have lavet gangbang med nogle under 18 år, og at jeg selvfølgelig ikke har gravet penge ned nogle steder ude på Mols, selvom det nok, kunne blive en fantastisk Molbohistorie på sigt. Jeg er under mistanke og sigtet for rufferi, og hvor den sag ender ved jeg ikke endnu. Det her handlede ikke om at tjene penge på nogen. Det vard revet af min seksuelle nysgerrighed og min i øvrigt frie tilgang til mange ting her i livet.”

”Jeg har altid haft en stor seksuel appetit, så for mig var det et frirum. Det var mental hygiejne for mig i forhold til mit politiske virke. Jeg mener ikke, at det er gået ud over mit arbejde i byrådet, hvor jeg var en af de oftest fremmødte, ud af 52 byrådsmøder er jeg fremmødt de 47 gange, og jeg mener heller ikke, at man skal lægge bånd på sig selv, bare fordi man er politiker. Skal man virkelig dømmes på det her, bare fordi, man er politiker...?”

Publiceret 26 June 2018 11:00