Mød Beates helt specielle dyr

Hos Ebeltoft Lamaer er det nærværet med de høflige dyr lamaerne, der får dig til at føle dig værdifuld

Af
Stine Østergaard

DRÅBY "Der er mange, der er bange for, at lamaerne spytter på dem. Men det gør de kun, når de er bange eller siger "nej tak", og de advarer først," forklarer Beate Regnery, som ejer Ebeltoft Lamaer.

Hun uddyber, at skulle man være så uheldig at blive rigtig uvenner med en lama, så er det jo trods alt en rimelig harmløs måde, de siger fra på.

"Hvis man er uvenner med en lama, så ender man på badeværelset for at vaske spytklatten af. Havde det været en hest, så ville den sparke, og du ender i stedet på skadestuen!"

Uddannet i Tyskland

Beate Regnery fik sin første lama i 2005, og Ebeltoft Lamaer har eksisteret siden 2012, hvor hun, hendes mand og deres lamaer flyttede til Dråby fra Tyskland.

På gården bor de 20 lamaer og fire alpakaer, som er Beate Regnerys store passion. Hun er certificeret specialist i dyre-assisteret pædagogik og terapi med lamaer og alpakaer.

Man kan gå vandreture med lamaerne, besøge dem, tage lamakørekort, få besøg af lamaerne til et event eller terapi, som er hovedformålet med Ebeltoft Lamaer.

Lamatearapi og gåture

"Det er helt enestående i Danmark," siger Beate Regnery og fortæller, at lamaer i det hele taget er mere udbredt i eksempelvis Sydtyskland, hvor de også bliver brug til landskabspleje.

Grunden til, at kameldyrene lamaer og alpakaer er så gode terapidyr, er deres helt særlige væsen. De er meget høflige og opmærksomme dyr. Derfor kan selv en gåtur med lama i snor være meget givende.

"Forskellen er dyrenes egenskaber. Det er ikke det samme som at gå tur med en hund. En lama er orienteret på hele området. Med dens store øjne ser den næsten 360 grader rundt. Den spejler dig og omgivelserne og bringer det sammen. Hvis ikke du koncentrerer dig om dyret og omgivelserne, så opfører den sig dårligt. Du skal vise, at du er chefen," fortæller Beate Regnery og pointerer, at det er vigtigt at være til stede i nuet, så man føler naturen og omgivelserne på en anden måde.

Når der sådan er den der helt dybe indlevelse, så sker der ifølge Beate Regnery noget helt specielt.

"Så begynder dyret at snakke med dig. Det gør andre dyr ikke," siger hun og siger en rolig brummende lyd, som en lama.

Styrker ressourcer

Terapi hos Beate Regnery og lamaerne er et skræddersyet tilbud til eksempelvis handicappede, ramt af demens, trauma, psykiske lidelser, sociale problemer, dårligt selvværd eller angst. Til dem i den lidt tungere ende af skalaen er det selvfølgelig i samarbejde med læger.

Det, som Beate Regnery lægger vægt på, er at styrke ressourcerne.

"Man kan jo ikke fjerne et handicap. Har man fået en blodprop for eksempel, så er det bare sådan, det er. Men det er helt utroligt vigtigt at arbejde positivt med sådan noget og styrke ressourcerne."

Hun fortæller om et forløb, som også gjorde stort indtryk på hende. Det var en multhandicappet dreng, som blandt andet var næsten blind. Da han anden gang kom til terapi kunne han fortælle, at det var en ny lama, han stod med. Han kunne simpelthen lugte forskel på lamaerne.

"Det var en meget stor oplevelse for mig også. For mig lugt de ens," siger Beate Regnery om anekdoten, der netop understreger hendes pointe.

Drengens synsproblemer kunne der ikke gøres noget ved, men hans styrke, som lå i lugtesansen blev styrket og beundret, og det fik ham til at føle sig mere værdifuld.

Det populære dyr

Med deres kæmpestore øjne med lange vipper og den brede mund med de opadgående mundvige er der ikke noget at sige til, at lamaerne er blevet lidt af et modedyr. Det kan Beate Regnery også mærke på de stigende efterspørgsler hun får til konfirmationer og bryllupper.

Hun er glad for, at lamaerne, der oprindeligt i Inka-riget blev betragtet som healere, har fået et godt image. Men man må ikke glemme, at det er dyr med specielle behov. Hun og hendes mand har lige for nyligt hentet tre dyr, som var misrøgtede af deres tidligere ejer.

Den stigende popularitet kan Beate Regnery heldigvis også mærke på gården, hvor der kommer flere og flere besøgende. Nu er også de lokale begyndt at finde stedet, hvor det førhen meget har været turister, der kender til lamagårde fra hjemlandet eller folk fra andre dele af landet, som kommer for lamaterapien.

På hjemmesiden ebeltoft-lamaer.dk og facebooksiden kan man se alt, hvad Beate Regnery og lamaerne tilbyder på gården. Blandt andet er der i efterårsferien vandreture søndag, mandag og onsdag, mens der kan tages lamakørekort tirsdag og torsdag.

Dyrenes uld sælges også som garn. Næste uldsøndag er 30. september kl. 10 på gården, der ligger på Draaby Strandvej 5, Ebeltoft.

Publiceret 26 September 2018 10:30