Formand for 'Mols i Udvikling', Grith Mortensen, var ligesom resten af de fremmødte i tip-top humør i fredags, hvor vinderprojektet, der skal blive til Knudepunktet i fysisk forstand, blev afsløret. Foto: Lars Norman Thomsen

Formand for 'Mols i Udvikling', Grith Mortensen, var ligesom resten af de fremmødte i tip-top humør i fredags, hvor vinderprojektet, der skal blive til Knudepunktet i fysisk forstand, blev afsløret. Foto: Lars Norman Thomsen

Mols og Helgenæs gik til kamp mod dødbideriet

Der er skabt noget, der ligner en lokal folkebevægelse på tværs af 24 landsbyer på Mols og Helgenæs, som når zenith i 2021

Af
Lars Norman Thomsen

MOLS-HELGENÆS Når man for nogle år siden i august læste embedsværkets budgetkatalog til politikerne, var der en ting, der altid gik igen år efter år: Molsskolens fremtid eller mangel på samme grundet faldende børnetal.

Det var seriøst oppe at vende politisk at pille overbygningen af Molsskolen, men det blev kun ved planerne. Der var reelt aldrig politisk flertal for at gøre embedsmændenes forslag til virkelighed.

På et tidspunkt besluttede en gruppe borgere, at nu var det nok. Det skulle være slut med alt den usikkerhed det medførte for de mennesker, der allerede boede på Mols og Helgenæs, og potentielle tilflyttere, at Molsskolens fremtid årligt var i spil i et budgetkatalog. Da samtidig en sammenlægning af børnehaverne blev aktuel, fik borgergruppen overbevist politikerne om, at der var basis for noget langt større, som kunne betyde et løft for hele Mols og Helgenæs. Det skabte grundlaget for 'Mols i Udvikling' i 2015 og tankerne om et nyt, fælles mødested for borgerne i den klynge af 24 små og større landsbyer, der er repræsenteret i 'Mols i Udvikling'.

Gamle Grundtvig

På Mols og Helgenæs har man nu fået skabt en folkebevægelse i Grundtvigs forstand. En folkebevægelse, der om ikke kan flytte bjerge, så har skabt ny optimisme og tro på, at der er masser af muligheder for at ødelægge politikernes prognoser for Molslandet, som formand for 'Mols i Udvikling', Grit Mortensen formulerede det, da hun fredag eftermiddag foran en fyldt festsal på Molsskolen kunne afsløre, hvem der skal rentegne Knudepunktet i Knebel, som bliver kronen på værket for folkebevægelsen.

Knudepunktet skal binde Molsskolen og Molshallen sammen og kommer desuden til at rumme børnehave, vuggestue, multisal, fleksible mødelokaler og muligheder for at afvikle koncerter og kulturarrangementer, kontorer til kirkernes personale, og i centrum af det hele 'et måltidsrum' - et moderne spisested/cafeteria med gode køkkenfaciliteter, hvor man kan mødes på kryds og tværs eller bare droppe ind.

43 mio. kroner

Blandt fem projekter løb det aarhusianske arkitektfirma Transform med palmerne og kan nu fortsætte med at beskrive og tegne det nye mødested. Målet er, at bygningen og udearealerne skal binde landsbyerne på Mols og Helgenæs tættere sammen og danne ramme om nye fællesskaber.

Transform skal sammen med sine underrådgivere, Vega Landskab og Orbicon, føre visionen for Knudepunktet ud i livet. På maddelen er lokale Jakob Vinkler, grundlæggeren af Madhuset Smag i Ebeltoft, inde over.

'Prognoseødelæggerne' er en ny overskrift på Mols og Helgenæs. Det kan godt være, at politikerne forventer faldende børnetal i Mols Bjerge, men borgerne er indstillet på at gøre samtlige prognoser til skamme, afslørede Grith Mortensen. ved fredagens komsammen. Foto: Lars Norman Thomsen

'Prognoseødelæggerne' er en ny overskrift på Mols og Helgenæs. Det kan godt være, at politikerne forventer faldende børnetal i Mols Bjerge, men borgerne er indstillet på at gøre samtlige prognoser til skamme, afslørede Grith Mortensen. ved fredagens komsammen. Foto: Lars Norman Thomsen

Det betyder, at arkitekter og lokale brugergrupper fra Mols og Helgenæs sammen med Ejendomsfonden, hvori Knudepunktet er organisatorisk placeret, skal arbejde sammen. I fællesskab skal de nævnte virkeliggøre vinderprojektet.

Anlægsbudgettet for hele herligheden lyder på cirka 37 mio. kroner, men 'Mols i Udvikling' har allerede en buffer på 43 mio. kroner at gøre godt med, og de penge skal nok få ben at gå på, vurderer Grith Mortensen, tilflytter til Mols for 20 år siden, da en mand trak hende væk fra København.

"Vi kommer til fortsat at fundraise, for vi har mange andre ting, vi gerne vil realisere i forbindelse med Knudepunktet," fortalte Grith Mortensen ved fredagens arrangement, hvor det blev skåret ud i neon, at der også gemmer sig en bottom-up strategi bag indsamlingen af de mange penge. Mange lokale erhvervsdrivende, borgere og lokale initiativer har spyttet i kassen og skabt den bund, der har fået store fonde som Realdania, A.P. Møller Fonden, Lokale og Anlægsfonden og Nordea-fonden til at åbne for pungen. Syddjurs Kommune bidrager med 16 mio. kroner.

"Jeg tror, at vi fik det afgørende gennembrud til de store fonde, da Tved Sparekasses Fond indvilgede i at levere 1,5 mio. kroner. Det var et signal, der ville noget sammen med de mange lokale borgerinitiativer," sagde Grith Mortensen til Lokalavisen.

Jeg tror, at vi fik det afgørende gennembrud til de store fonde, da Tved Sparekasses Fond indvilgede i at levere 1,5 mio. kroner

Grith Mortensen, formand for 'Mols i Udvikling'

Publiceret 08 January 2019 15:32