Mød fagøkonomen, professor Jesper Jespersen, RUC, ved årets første større debatmøde - mandag 17. januar i Kulturhuset Pavillonen. Arkivfoto

Mød fagøkonomen, professor Jesper Jespersen, RUC, ved årets første større debatmøde - mandag 17. januar i Kulturhuset Pavillonen. Arkivfoto

Venstrefløjen inviterer til en tour de force om økonomisk politik

Finanspolitik er formelt set rent nationale anliggender. Men sætter EU for snævre grænser for medlemslandenes finanspolitik, er et af spørgsmålene ved debatmøde i Kulturhuset Pavillonen

Af
Lars Norman Thomsen

ØKONOMISK POLITIK Økonomiprofessor Jesper Jespersen, RUC, er en af oplægsholderne ved årets første større debatmøde.

Det foregår mandag 14. januar i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa og har bl.a. LO Djursland og en række venstrefløjspartier fra Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten som arrangører.

Temaet for mødet er: 'Hvorfor spare på offentlig velfærd, når der er penge nok?'

Jesper Jespersen hører ikke til den kreds af økonomer, som kollegerne i Finansministeriet sender julekort til.

Dertil er keynesianeren Jesper Jespersen for kritisk overfor de neoliberale regnemodeller, som Finansministeriets økonomer har gjort til en vane at drysse ud over den økonomiske politik.

"Finansministeriets makroøkonomiske model, DREAM, indtager en meget magtfuld position ved tilrettelæggelsen af den overordnede økonomiske politik i Danmark.

Det er 'oraklet' i den 'røde bygning' på Slotsholmen, der vender tommelfingeren opad eller nedad, når de politiske partiers forslag til økonomisk politik skal gennemregnes.

Med en sådan magt følger også det ansvar, at den benyttede model er retvisende – altså afspejler virkeligheden og samtidig er solidt forankret i fagøkonomisk teori," skrev Jesper Jespersen på Altinget.dk 22. maj 2018.

Jesper Jespersen er nærmest enig med Enhedslisten, der har døbt DREAM ' Den politiserende regnemaskine'.

Bliver vi snydt?

Forhold, som Jesper Jespersen vil komme ind på under debatmødet, hvor han skal tale over temaet: 'Fra EU's Finanspagt til dansk budgetlov. Hvordan fungerer det? Og hvad sker der nu, hvor EU-Kommissionen vil gøre finanspagten til tvungen direktivstof?'.

Majbrit Berlau, næstformand for den nye fusionerede FTF/LO-hovedorganisation, kompletterer fagøkonomen Jesper Jespersen i synet på, at der ikke er grund til at spare på offentlig velfærd. Budgetloven har snydt borgerne for den nette sum a' 23mia. kroner til kommunal service, ifølge Berlau, tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening. I en periode var hun folketingsmedlem for Enhedslisten og i 2004 kandidat til valget til Europa Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Debatmødet afsluttes med en debat mellem MF'erne Leif Lahn Jensen (S) og Britt Bager (V) og kandidat til det kommende valg til EU Parlamentet, Kirstine Bille (SF), oplægsholdere og publikum.

Mødestart klokken 17.

Publiceret 08 January 2019 14:00